Vinhandlarens glögg

Vinhandlarens glögg

Detta är ett glöggrecept i fri tolkning ur en okänd vinhandelsfirmas ”Recept o- och förskärningsbok år 1897”. Receptet är typiskt för den glögg vinhandlarna tillredde och buteljerade under 1800-talets slut och i början av 1900-talet. Receptet finns i Vin & Sprithistoriska Museets samlingar.

Ingredienser

  • 1 flaska rött spanskt vin (fylligt)
  • 3 deciliter sherry (halvsöt)
  • 3,5 deciliter konjak
  • 3 deciliter strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st bittermandlar
  • 1 deciliter russin
  • 6–8 st kardemummakärnor
  • 1 st kanelstång

Gör så här

  • 1

    Ta kärnorna ur kardemummans frökapslar och skär vaniljstången. Lägg kryddor och russin i 1/2 dl cognac och låt stå och dra övertäckt i två dygn.

  • 2

    Smält sockret i lite kokande vatten. Blanda vin och cognac och tillsätt sockret och kryddblandningen.

  • 3

    Värm glöggen och sila ifrån kryddorna. Om du vill kan du bränna av blandningen med en tändsticka. Servera glöggen het.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

4 Kommentarer

  1. Glöggtomten skriver:

    Blir det gott om glöggen endast vilar i ett dygn?

    1. jultomten skriver:

      Det ska nog fungera bra! Lycka till.

  2. Claes Eklund skriver:

    Fortfarande den absolut bästa glöggen 🎄🎅

  3. Claes Eklund skriver:

    Absolut bästa jul glöggen

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet