Vinhandlarens glögg
Detta är ett glöggrecept i fri tolkning ur en okänd vinhandelsfirmas ”Recept o- och förskärningsbok år 1897”. Receptet är typiskt för den glögg vinhandlarna tillredde och buteljerade under 1800-talets slut och i början av 1900-talet. Receptet finns i Vin & Sprithistoriska Museets samlingar.
Ingredienser
- 1 flaska rött spanskt vin (fylligt)
- 3 deciliter sherry (halvsöt)
- 3,5 deciliter konjak
- 3 deciliter strösocker
- 1 st vaniljstång
- 2 st bittermandlar
- 1 deciliter russin
- 6–8 st kardemummakärnor
- 1 st kanelstång
Gör så här
-
1
Ta kärnorna ur kardemummans frökapslar och skär vaniljstången. Lägg kryddor och russin i 1/2 dl cognac och låt stå och dra övertäckt i två dygn.
-
2
Smält sockret i lite kokande vatten. Blanda vin och cognac och tillsätt sockret och kryddblandningen.
-
3
Värm glöggen och sila ifrån kryddorna. Om du vill kan du bränna av blandningen med en tändsticka. Servera glöggen het.
Blir det gott om glöggen endast vilar i ett dygn?
Det ska nog fungera bra! Lycka till.
Fortfarande den absolut bästa glöggen 🎄🎅
Absolut bästa jul glöggen