Surkörsbärskompott (till Ris à la Malta)
Det är inte lätt att få tag på surkörsbär men väl värt mödan! Några exempel på vanliga sura körsbär är moreller (mörkröda) och klarbär (klarröda). Denna kompott är fantastiskt god och passar oerhört bra med Ris à la Malta och Risalamande men den kan även passa till saffranspannkaka. Smaka av med bittermandelaromen och citronsaften.
Portioner/mängd: 6-8
Tillagningstid: 10min
Ingredienser
- 500 g surkörsbär (t.ex. moreller eller klarbär)
- ca 1 dl socker
- ca 3 msk maizena
- några droppar bittermandelarom eller mandelolja
- 1-2 msk pressad citron (kan uteslutas)
Gör så här
-
1
Tina (häll inte av någon saft) och koka upp körsbären.
-
2
Häll i lite i taget av socker- och maizenablandningen under omrörning tills det tjocknar. Smaka av till önskad surhetsgrad och tillsätt lite socker vid behov. Man kan även tillsätta lite pressad citron för ytterligare syra. Droppa i mandelextrakt.