Saffrans-Babka med chokladfyllning (Saffranskrans)

Saffrans-Babka med chokladfyllning (Saffranskrans)

En underbar saffranskrans med fyllning av mandelmassa och choklad! Babka har sitt ursprung i de judiska samhällena i Polen och Ukraina och den görs i många olika varianter. Tänk på att förbereda dagen innan eftersom degen ska jäsa i kylen. Baserat på ett recept av Hedvig Billengren Lindenbaum i ICA Buffé.

Portioner/mängd: 1 krans
Förberedelsetid: 8min
Tillagningstid: 2h 10min

Ingredienser

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 g (2 paket) saffran
  • 4 msk socker
  • ca 10-15 g jäst (blå)
  • 125 g smör (rumsvarmt)
  • 2 ägg (rumsvarma)
  • 6-7 dl (ca 400 g) vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g mörk choklad (till fyllning)
  • 150 g mandelmassa (till fyllning)
  • 100 g smör (rumsvarmt) (till fyllning)
  • 2 msk kakao (till fyllning)
  • 1,5 msk vaniljsocker (till fyllning)
  • 0,75 dl strösocker (till sockerlag)
  • 0,5 dl vatten (till sockerlag)

Gör så här

  • 1

    Värm mjölk, socker och saffran till 37 grader. Förbered gärna saffranet i förväg genom att mortla den med lite strösocker och tillsätt någon matsked rom eller konjak.

  • 2

    Häll över detta till en större bunke eller köksassistent och smula ner jästen och blanda.

     

  • 3

    Tillsätt ägg, lite i taget av smöret (125 g) och det mesta av mjölet , men spara någon deciliter. Bearbeta degen i ca 10 minuter i maskin eller ca 20 min för hand tills degen börjar släppa från kanterna. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

  • 4

    Blanda i saltet.

  • 5

    Täck över degen och låt jäsa i kylen över natten.

  • 6

    FYLLNING

    Lägg gärna in mandelmassan i kylen i förväg så att den blir lättare att riva. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn försiktigt. Alternativt försiktigt på låg temperatur i tjockbottnad kastrull.

  • 7

    Riv mandelmassan grovt. Blanda i smöret och mandelmassan och sedan resten av ingredienserna till fyllningen och rör till en smet.

  • 8

    Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla till en rektangel på ca 25-30 på bredden och ca 40 cm på längden.

    Babka med saffran och chokladfyllning steg 1

  • 9

    Bred på fyllningen och lämna ca 2 cm på ena långsidan.

    Babka med saffran och chokladfyllning utkavlad

  • 10

    Rulla ihop från motsatt sida och se till att skarven hamnar nedåt.

  • 11

    Dela rullen i två delar med hjälp av en vass kniv och lägg snittytorna uppåt.Babka med saffran och chokladfyllning steg 4

     

  • 12

    Lägg över till bakplåtspapper. Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

    Babka med saffran och chokladfyllning steg 5

  • 13

    Grädda i över- och undervärme i nedre delen av ugnen i 190 grader i ca 25-30 minuter. Prova med sticka.

  • 14

    SOCKERLAG

    Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig och låt svalna. Alternativt kan du pensla med ett ägg uppvispat med 2 msk vatten och en nypa salt.

     

  • 15

    Ta ut babkan ur ugnen och pensla direkt med sockerlagen eller ägget.

    Babka med saffran och chokladfyllning

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

2 Kommentarer

  1. Niklas Johansson skriver:

    Det står 125g smör i receptet. Vad göra med det ?
    Mvh Niklas

    1. jultomten skriver:

      Tack för att du uppmärksammade! Det ska in i degen tillsammans med ägg och mjöl. Vi har uppdaterat!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet