Saffrans-Babka med chokladfyllning (Saffranskrans)
En underbar saffranskrans med fyllning av mandelmassa och choklad! Babka har sitt ursprung i de judiska samhällena i Polen och Ukraina och den görs i många olika varianter. Tänk på att förbereda dagen innan eftersom degen ska jäsa i kylen. Baserat på ett recept av Hedvig Billengren Lindenbaum i ICA Buffé.
Ingredienser
- 1,5 dl mjölk
- 1 g (2 paket) saffran
- 4 msk socker
- ca 10-15 g jäst (blå)
- 125 g smör (rumsvarmt)
- 2 ägg (rumsvarma)
- 6-7 dl (ca 400 g) vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 75 g mörk choklad (till fyllning)
- 150 g mandelmassa (till fyllning)
- 100 g smör (rumsvarmt) (till fyllning)
- 2 msk kakao (till fyllning)
- 1,5 msk vaniljsocker (till fyllning)
- 0,75 dl strösocker (till sockerlag)
- 0,5 dl vatten (till sockerlag)
Gör så här
-
1
Värm mjölk, socker och saffran till 37 grader. Förbered gärna saffranet i förväg genom att mortla den med lite strösocker och tillsätt någon matsked rom eller konjak.
-
2
Häll över detta till en större bunke eller köksassistent och smula ner jästen och blanda.
-
3
Tillsätt ägg, lite i taget av smöret (125 g) och det mesta av mjölet , men spara någon deciliter. Bearbeta degen i ca 10 minuter i maskin eller ca 20 min för hand tills degen börjar släppa från kanterna. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
-
4
Blanda i saltet.
-
5
Täck över degen och låt jäsa i kylen över natten.
-
6
FYLLNING
Lägg gärna in mandelmassan i kylen i förväg så att den blir lättare att riva. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn försiktigt. Alternativt försiktigt på låg temperatur i tjockbottnad kastrull.
-
7
Riv mandelmassan grovt. Blanda i smöret och mandelmassan och sedan resten av ingredienserna till fyllningen och rör till en smet.
-
8
Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla till en rektangel på ca 25-30 på bredden och ca 40 cm på längden.
-
9
Bred på fyllningen och lämna ca 2 cm på ena långsidan.
-
10
Rulla ihop från motsatt sida och se till att skarven hamnar nedåt.
-
11
Dela rullen i två delar med hjälp av en vass kniv och lägg snittytorna uppåt.
-
12
Lägg över till bakplåtspapper. Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
-
13
Grädda i över- och undervärme i nedre delen av ugnen i 190 grader i ca 25-30 minuter. Prova med sticka.
-
14
SOCKERLAG
Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig och låt svalna. Alternativt kan du pensla med ett ägg uppvispat med 2 msk vatten och en nypa salt.
-
15
Ta ut babkan ur ugnen och pensla direkt med sockerlagen eller ägget.
Det står 125g smör i receptet. Vad göra med det ?
Mvh Niklas
Tack för att du uppmärksammade! Det ska in i degen tillsammans med ägg och mjöl. Vi har uppdaterat!