Ris à la Malta (den ultimata)

Ris à la Malta (den ultimata)

Det här är en av våra absoluta favoriter på julbordet! Så här gör du en äkta Ris à la Malta från grunden. Servera helst med en kompott eller sylt gjord på surkörsbär eller rårörda hallon. Här finns recept på surkörsbärskompott.

Här hittar du recept på lyxig tomtegröt.

Portioner/mängd: 6-8
Tillagningstid: 1h 30min

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 2-3 msk smör
  • 2,5 dl vatten
  • 0,25 tsk salt
  • 9 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 st vaniljstång
  • 4 msk socker
  • ca 1 msk vaniljsocker
  • 4-5 dl vispgrädde (av bra kvalitet)
  • Ca 500 g surkörsbär (alternativt hallon)

Gör så här

  • 1

    Koka upp vatten, salt och smör i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Lägg i riset och koka ca 5-7 min tills det tjocknar.

    Risgrynsgröt till Ris à la Malta

  • 2

    Späd med mjölk och grädde. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfrön och lägg i stång  samt frön. Småkoka på svag värme under lock ca 40-50 min. Rör om i gröten regelbundet. Tänk på att gröten inte behöver koka alltför länge eftersom den tjocknar något när den kallnar också.

    Risgrynsgröt till Ris à la Malta

    Risgrynsgrot_vaniljstang

    Risgrynsgröt till Ris à la Malta

  • 3

    Blanda i socker.

  • 4

    Låt kallna. Kyl gärna ner visp + skålen till grädden. Detta bidrar till att grädden får en mycket härlig konsistens.

  • 5

    Vispa grädden lagom tjock och vänd först i ca en fjärdedel av den. Vänd ner resten av grädden, lite i taget för att behålla fluffigheten. Kyl helst i några timmar innan servering.

  • 6

    Servera med ljummen körsbärskompott alternativt rårörda hallon.

    Ris à la Malta med surkörsbär

Tips

Lägg i ca 50 g hackad mandel för att göra Risalamande!

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

11 Kommentarer

  1. Petra Kaxe skriver:

    Har alltid gjort min med 1/4 marsan vaniljkräm, eller mer 1/3 ,om man gillar vaniljkräm. Alltid fått toppbetyg på Kaxes RisalaMalta

  2. Tiina skriver:

    Går det att använda vaniljsocker istället för stången om man missat att inhandla en sådan!

    1. jultomten skriver:

      Vaniljpulver eller vaniljextrakt är bättre men annars kan du ta vaniljsocker. Lite osäker på hur mycket dock. God jul!

  3. Sophie skriver:

    Hej! Har en pojke med diabetes så tänkte höra du har inte koll på hur många kolhydrater de e per 100g?
    Kan så klart räkna själv men tänker om du ändå kanske redan sitter på infon så slipper jag

    1. jultomten skriver:

      Hej Sophie! Vet inte på rak arm, men hoppas att det går enkelt att räkna ut. God jul!

  4. Jennie skriver:

    Hej!

    Visst går det att förvara den i kylen över natten så man slipper göra allt på själva julafton 🙂

    1. jultomten skriver:

      Absolut, det funkar bra!

  5. Ingrid skriver:

    Vilket toppenprogram! Tack! Men visst skulle det vara hackad mandel också i Ris à la Maltan? Mandel som rostats 5 minuter i 180 grader??
    Jag ska se ert program igen på Svt Play. Toppen som sagt!
    Bästa hälsningar
    //Ingrid

    1. jultomten skriver:

      Hej Ingrid! Ja, man kan lägga till mandel och då blir det Ris a la mande som är populär i Danmark!

    2. Niklas skriver:

      Hej,
      Kan man göra den två dagar innan och förvara i kylen?

    3. Jultomten skriver:

      Hej! Det fungerar men den är nog bäst samma dag eller dagen efter.

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *