Ris à la Malta (den ultimata)
Det här är en av våra absoluta favoriter på julbordet! Så här gör du en äkta Ris à la Malta från grunden. Servera helst med en kompott eller sylt gjord på surkörsbär eller rårörda hallon. Här finns recept på surkörsbärskompott.
Här hittar du recept på lyxig tomtegröt.
Ingredienser
- 2 dl grötris
- 2-3 msk smör
- 2,5 dl vatten
- 0,25 tsk salt
- 9 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 st vaniljstång
- 4 msk socker
- ca 1 msk vaniljsocker
- 4-5 dl vispgrädde (av bra kvalitet)
- Ca 500 g surkörsbär (alternativt hallon)
Gör så här
-
1
Koka upp vatten, salt och smör i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Lägg i riset och koka ca 5-7 min tills det tjocknar.
-
2
Späd med mjölk och grädde. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfrön och lägg i stång samt frön. Småkoka på svag värme under lock ca 40-50 min. Rör om i gröten regelbundet. Tänk på att gröten inte behöver koka alltför länge eftersom den tjocknar något när den kallnar också.
-
3
Blanda i socker.
-
4
Låt kallna. Kyl gärna ner visp + skålen till grädden. Detta bidrar till att grädden får en mycket härlig konsistens.
-
5
Vispa grädden lagom tjock och vänd först i ca en fjärdedel av den. Vänd ner resten av grädden, lite i taget för att behålla fluffigheten. Kyl helst i några timmar innan servering.
-
6
Servera med ljummen körsbärskompott alternativt rårörda hallon.
Tips
Lägg i ca 50 g hackad mandel för att göra Risalamande!
Har alltid gjort min med 1/4 marsan vaniljkräm, eller mer 1/3 ,om man gillar vaniljkräm. Alltid fått toppbetyg på Kaxes RisalaMalta
Går det att använda vaniljsocker istället för stången om man missat att inhandla en sådan!
Vaniljpulver eller vaniljextrakt är bättre men annars kan du ta vaniljsocker. Lite osäker på hur mycket dock. God jul!
Hej! Har en pojke med diabetes så tänkte höra du har inte koll på hur många kolhydrater de e per 100g?
Kan så klart räkna själv men tänker om du ändå kanske redan sitter på infon så slipper jag
Hej Sophie! Vet inte på rak arm, men hoppas att det går enkelt att räkna ut. God jul!
Hej!
Visst går det att förvara den i kylen över natten så man slipper göra allt på själva julafton 🙂
Absolut, det funkar bra!
Vilket toppenprogram! Tack! Men visst skulle det vara hackad mandel också i Ris à la Maltan? Mandel som rostats 5 minuter i 180 grader??
Jag ska se ert program igen på Svt Play. Toppen som sagt!
Bästa hälsningar
//Ingrid
Hej Ingrid! Ja, man kan lägga till mandel och då blir det Ris a la mande som är populär i Danmark!
Hej,
Kan man göra den två dagar innan och förvara i kylen?
Hej! Det fungerar men den är nog bäst samma dag eller dagen efter.