Pistasch- och citrontartlette med maräng
Perfekt tilltugg till julfesten eller glöggminglet!
Ingredienser
- 10 st tartletter eller krustader (små)
- 1 st äggula
- 0,5 deciliter pistaschnötter (finhackade)
- 1,25 deciliter citroncurd
- 2 deciliter strösocker
- 1 deciliter äggvita
- 0,5 deciliter vatten
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 100°. Blanda äggulan med några droppar vatten och pensla tartletterna/krustaderna tunt på utsidan. Strö på den finhackade pistaschen direkt så att den fastnar.
-
2
Låt dem torka i ugnen i 12 minuter. Låt svalna och förvara torrt.
-
3
Koka vatten och socker i en liten kastrull ca 2 min eller om du har en digitaltermometer till en temperatur av 118°C och ställ åt sidan.
-
4
Börja därefter att vispa äggvitan på högsta fart med elvisp. När det börjar bildas skum tillsätt sockret långsamt under fortsatt vispning. Sänk farten efter ett par minuter och låt svalna lite.
-
5
Fördela curden i tartletterna/krustaderna och toppa med maräng.
-
6
Gratinera marängen hastigt under det hetaste grillelementet i ugnen.
Tips
Tartletterna kan förberedas dagar i förväg men lägg i curd och maräng samma dag, gärna så sent som möjligt.