Pepparkakscheesecake
En härlig pepparkakscheesecake passar bra som juldessert.
Portioner/mängd: 8 bitar
Ingredienser
- 100 gram pepparkakor
- 50 gram smör
- 3 st ägg
- 1,5 deciliter strösocker
- 2 burkar kesella 10 %
- 1 st apelsin
- 1 deciliter vatten
- 0,5 deciliter strösocker
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175 grader.
-
2
Smula pepparkakorna i en matberedare. Smält smöret och tillsätt det. Tryck ut och platta till smulorna i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter.
-
3
Vispa ner sockret i äggen, tillsätt kesella och citronskalen. Rör samman. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 min tills smeten stannat.
-
4
Strimla skalet från apelsinen och koka det i socker och vatten 5-10 min utan lock tills det blir en simmig lag. Lyft upp skalstrimlorna och garnera den avsvalnade cheescaken.