Mocha-mousse (Kaffe-mousse)
Ett fluffigt mocha-mousse med smak av kaffe och choklad! Moussen passar bra som efterrätt året runt. Tänk på att kaffe- och gelatinblandningen ska vara rumstempererad innan du blandar den med grädden. Det fungerar med vanligt kaffe eller snabbkaffe.
Ingredienser
- 2 msk vatten (kallt)
- 2 tsk gelatinpulver (eller 2 st. gelatinblad)
- 1,2 dl kaffe
- 3,6 dl (3 dl + 4 msk) vispgrädde
- 1,5 dl florsocker
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljextrakt
Gör så här
-
1
Börja med att lägga en skål och visp i kylen. Det bidrar till att grädden får fin konsistens.
-
2
GELATINPULVER: Blanda gelatinet med det kalla vattnet (2 msk) och rör tills det löst sig.
GELATINBLAD: Lägg bladen i blöt i 5 minuter. Ta upp och lägg i en skål.
-
3
Häll i det heta kaffet och rör tills gelatinet har löst sig helt. Ställ åt sidan och låt svalna.
-
4
Vispa grädden i medelhastighet tills den börjar tjockna något. Blanda i florsocker, kakao och vaniljextrakt.
-
5
Tillsätt försiktigt kaffe/gelatinblandningen (rumstempererad) och vispa/rör tills mjuka toppar formas. Alltså toppar som lätt faller ihop. Blanda inte för länge eftersom blandningen stelnar i kylen.
-
6
Häll upp i fina glas och ställ i kylen i minst 45 minuter.
-
7
Garnera med grädde och/eller kaffebönor, riven choklad eller chokladdragerade kaffebönor.