Mjuk pepparkaka med lingon (ultimata receptet)

Mjuk pepparkaka med lingon (ultimata receptet)

Här är det ultimata receptet på mjuk lingonpepparkaka! Det gäller att hitta rätt proportioner av ingefära, kanel, kardemumma och nejlika. Smakerna kommer fram mer efter att kakan har svalnat. Tänk på att röra ner ingredienserna ganska försiktigt. Om smeten vispas blir kakan segare och inte lika luftig. Tänk också på att inte öppna ugnsluckan under åtminstone de första 20 minuterna.

Portioner/mängd: 1 mjuk pepparkaka (lagom till en form på ca 1,5 liter)
Tillagningstid: 45min

Ingredienser

  • 100 g smör (smält)
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl gräddfil (eller t.ex. fjällfil)
  • 2,5 tsk kanel
  • 1,5 tsk ingefära (mald)
  • 1,5 tsk kardemumma (mald)
  • 1 tsk nejlika (mald)
  • 185 gram (3 dl) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver (undvik ekologiskt då det jäser sämre)
  • 1 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
  • florsocker till garnering + formen
  • vaniljsocker (till formen om man vill)

Gör så här

  • 1

    Sätt ugnen på 175˚C varmluft (alternativt ca 190˚C över- och undervärme).

  • 2

    Rör ihop 1 dl frysta lingon med ca 2-3 msk socker och ställ åt sidan. Alternativt kan du tillsätta lingonen frysta till smeten på slutet för ett lite syrligare inslag.

  • 3

    Smörj och mjöla en bakform. Ett tips är att smälta smöret och pensla i formen. Blanda lite mjöl, florsocker och/eller vaniljsocker och häll i formen så att det täcker överallt. Banka ur överflödigt mjöl/florsocker.

  • 4

    Smält smöret och låt det svalna.

  • 5

    Blanda mjöl och bakpulver väl i en separat skål.

  • 6

    Vispa upp ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt gräddfil.

  • 7

    Rör (vispa ej) ner kryddorna, lingon (eller lingonsylt) och sikta ner mjöl- & bakpulverblandningen och vänd ner försiktigt i smeten. Tillsätt till sist smöret. Det gäller att försöka hålla smeten luftig.

  • 8

    Häll upp pepparkakssmeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna. Testa med sticka för att se att kakan är klar! Alternativt med termometer, vid 96-97˚C är kakan klar.

  • 9

    Ta ut och låt den mjuka pepparkakan svalna lite i formen. Då håller den ihop bättre när den stjälps upp. Servera och garnera gärna med några lingon och/eller en klick lingongrädde (grädde vispad med lite lingonsylt).

    Så här ser den ut i andra formar:

    Mjuk pepparkaka med lingon

     

    Mjuk pepparkaka med lingon

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

113 Kommentarer

  1. Maxine Leask skriver:

    What is dL? I understand celcius and metric measurements. I would like to try this recipe. Please help me.

    1. Jultomten skriver:

      Hi there! DL stands for deciliter. Good luck with the cake!

  2. Cecilia skriver:

    Har bakat denna 10 ggr ny, så god och enkel att göra!

  3. Anne Carlén skriver:

    Kakan blev luftig och fin. En mycket uppskattad kaka. Tog dock lite mera kryddor i och tog créme fraîche för det var det som fanns hemma och lingonsylt, endast en halv dl. Kommer att bakas flera gånger. Mums!

  4. Cecilia skriver:

    Underbar kaka! Bakat den 5 ggr och tröttnar aldrig.

  5. Jeanette Andersson skriver:

    Smarrig! Jag tog pepparkakskryddor, 7 tsk det blev perfekt @

    1. Maria skriver:

      Det lät rätt mycket med kryddor 🤔

  6. Inger Gustafsson skriver:

    Du kan dubbla kryddorna blir gott.Användhelst frysta lingon med lite socker.Då blir kakan suverän. Inger Gustafsson

  7. Johanna skriver:

    Hur många personer beräknas den räcka till?

    1. jultomten skriver:

      6-8 personer. Beror på hur stora bitar folk vill ha förstås.

  8. Cecilia skriver:

    Fint recept, men kryddmixen var helt fel. Men det passar kanske bra till barn som inte vill ha så mycket smak. Jag gillar att testa nya recept, men detta kommer jag inte göra igen.

    1. jultomten skriver:

      Tack för din feedback! De flesta brukar tycka att den har mycket smak dock. Använd gärna mortlad kardemumma t.ex.

    2. Marta skriver:

      Tyckte det var jättebra recept och kakan blev mycket uppskattad på jobbet.

  9. Sandra skriver:

    Supergod ! Använde ekologisk bakpulver jäste mycket fint.

  10. Jill Lantz skriver:

    Så god,och så perfekt att göra mellan lussekatterna.

  11. Helene J skriver:

    Så himla god kaka!
    Gjorde den i rund kakform utan hål i mitten. La en väl tilltagen hög med upptinade lingon uppe på kakan när den svalnat lite och pudrade florsocker över. Lingonen på toppen hade jag rört ihop med råsocker.

  12. Pernilla skriver:

    Hej,
    Den ska bakas till 1:a advent.
    Tror du man kan använda pepparkakskrydda istället för de kryddorna som finns i receptet?

    1. jultomten skriver:

      Ja, det går bra men det är lite andra mått i pepparkakskryddan.

  13. Anna Eriksson skriver:

    Låter fantastiskt gott! Har ni recept för att baka i långpanna?

    1. jultomten skriver:

      Vi har inte provat detta recept i långpanna men om du anpassar måtten så ska det fungera fint!

  14. Verone skriver:

    Fantastiskt God Kaka 🍪 jag hade vanilj yoghurt och inlagda röda vinbär .Jätte god 😋 hade flytande smör/rapsolja ,funkade super bra det med .Kakan smälter i munnen ! Ilf när den var nybakad .

  15. Pernilla skriver:

    Denna mjuka pepparkaka är så saftig och god att det inte räcker att bara äta en bit…
    Har gjort den flera gånger (använder alltid lingonsylt) och både mannen och barnen äter med glädje både en å två bitar

  16. Inger Johansson skriver:

    Supergod kaka att baka när som helst. Lika god dagen efter om det blir något över bakdagen. Första gången glömde jag smöret (som stod på kylning) trots det jättegod men nästa kaka innehållande alla ingredienser blev om möjligt ännu godare. Tips alltså, håller du igen på fett gör kakan exakt efter receptet minus smör.

  17. Inger Härjerud skriver:

    Perfekt recept, kort och väl beskrivet. Lätt att följa❣️ Tack.

  18. Lisa Larsson skriver:

    Har letat länge efter något som liknar mormors lingonpepparkaka.
    Här är kakan som smakar precis rätt. Jättebra kryddblandning!
    Tusen tack

    1. Sofie Fransson skriver:

      Varför gräddfil eller yoghurt och inte filmjölk? Nåt med pH värdet?

    2. jultomten skriver:

      Gräddfil innehåller lite mer fett i allmänhet men det ska fungera med filmjölk också. T.ex. fjällfil eller liknande borde bli bra.

  19. Solbritt skriver:

    Den godaste mjuk pepparkaka jag ätit

  20. Daniel skriver:

    Den absolut godaste mjuka pepparkakan jag någonsin har bakat! Den här ska bjudas på vid julfikat. God jul!

  21. Anna skriver:

    Supergod!
    Jag använde vanlig filmjölk och rårörda lingon.

  22. Leena skriver:

    Så gott var den.Tänker göra tills Jul o Nyår.

  23. Carita Olsson skriver:

    Väldigt god

  24. Anki skriver:

    Vilken härlig kaka.
    Jag missade gräddfilen men tog grädde+fil = gräddfil
    God Jul

  25. Ulrika skriver:

    Super läcker och lättgjord kaka. Hade ingen gräddfil, men tog lätt creme fraiche i stället. Gångade med 4 og bakade i långpanna till hela klassen. Både ungar och lärare älskade kakan. Mums!

  26. Britten skriver:

    Med beröm godkänd.
    Hade ingen gräddfil el yoghurt så jag tog grädde som började surna, perfekt.

  27. Kristin skriver:

    Så himla god!
    Jag råkade glömma bort smöret lite så det blev brynt
    Men blev jättebra! Tack och god jul!

  28. Peggy skriver:

    Har någon provat med andra mjölsorter? Tänkte ta hälften mandelmjöl+ rismjöl och kokosmjöl eller vetemjöl. Kanske man ska ta lite mindre smör då?

  29. Katarina Fredrikson skriver:

    Helt suveränt recept. Tog dock färdiga pepparkakskryddor, tog inte hela men ca: 5 teskedar krydda. Använde även mjölkfri gräddfil ( Planti). Så bra det blev.

  30. Mommo skriver:

    So far so good! Ser mycket fin ut. Tog en stund med alla ingredienser och moment men är antagligen värt besväret

  31. Camilla skriver:

    Så god och lättbakad. Hade ingen gräddfil eller youghurt men tog kesella istället.

  32. Monica Andersson skriver:

    Hej
    Undrar om någon bakat denna med havreprodukter istället för mejeriprodukter?

    1. KatarinaFredrikson skriver:

      Använde mjölkfritt smör och mjölkfri gräddfil(Planti). Verkar som det fungerade bra. Saftig och god.

  33. Cheryl Owens skriver:

    Is there any way you can email me version in English? If not, please have a Merry Christmas.
    Thank you,
    Cheryl

    1. jultomten skriver:

      Recipe in English as requested:
      100 gram butter
      2 eggs
      2 deciliter sugar
      1,5 deciliter sour cream (or buttermilk)
      2,5 teaspoon cinnamon (ground)
      1,5 teaspoon ginger (ground)
      1,5 teaspoon cardammon (ground)
      1 teaspoon cloves (ground)
      180 gram (3 deciliter) wheat flour (all purpose?)
      2 teaspoon baking powder
      1 deciliter lingonberries (raw stirred with a 2-3 tablesppons of sugar) or lingonberry jam
      Powder sugar for decoration
      Vanilla sugar, flour or powder sugar for the mould

  34. Verone skriver:

    Fantastisk god kaka !En av de bästa jag bakat ! Fast jag tog vaniljyoughurt och röda vinbärs sylt ist för lingon . Sedan bytte jag ut halva mängden socker och tog rörsocker (jag tog vad jag hade hemma )Den blev helt klart Bäst! Fast jag bytade ut ingredienser .

  35. Mia skriver:

    Ingen jul utan denna pepparkaka

  36. Sigge Lennstrand skriver:

    Lätt att baka hopas den blir godkänd av familjen

    1. Taru Hintikka skriver:

      Fantastiskt god julkaka!!! Mina kollegor ville ha receptet direkt. Nu bakar jag två till 🙂

  37. Yvonne skriver:

    Kakan blev perfekt, kanon recept väldigt god.

  38. Sigrid skriver:

    Hej,

    Kommer kakan fortsätta hålla sig fluffig om man gör muffins av smeten istället? Är lite orolig att de kommer sjunka ihop då mina muffins är gjorda i en mindre muffinsform. Jag vill ju inte att de ska bli kompakta…

    Tack på förhand!

    1. jultomten skriver:

      Vi har inte provat detta, men glöm inte att anpassa tiden osv. för muffins. I teorin borde det ju fungera bra!

    2. Sigrid skriver:

      Jag ska prova i helgen och så uppdaterar jag er alla hur det gick så ni vet 🙂

    3. Jannike skriver:

      Sigrid, jag undrar hur det gick med muffinsen? Ska baka till jobbet och muffins känns smidigare på något sätt….

    4. Anette skriver:

      Det går jättebra att göra muffins.

  39. Lolibiba els skriver:

    Ser gott ut

  40. saga skriver:

    åt upp halva smeten hi hi hi hi hi.

  41. Cornelia skriver:

    Hej! Vill baka denna, men har pepparkakskrydda hemma. Tror ni det funkar?

    1. jultomten skriver:

      Hej Cornelia! Pepparkakskrydda brukar innehålla ungefär samma kryddor så det fungerar. Dock inte med samma proportioner.

  42. Maria skriver:

    Detta är verkligen den bästa mjuka pepparkakan! Så god!

  43. Verone skriver:

    Underbar Kaka ! Så god att jag bakade den nu i sommar Hade gjort vinbärssylt och det passade bra i kakan det med .

  44. Christina Hallström skriver:

    Alla vill ha en sån här supergod kaka. Har bakat 15 på beställning .

    1. jultomten skriver:

      Wow, kul att höra!

  45. Carina Lind skriver:

    Den godaste mjuka pepparkakan som jag har gjort!

  46. Anneli skriver:

    Det var den mest underbara mjuka pepparkaka jag någonsin ätit. Jag åt något största biten själv, men var så himla god och trots att jag är blind så funkar ju receptet superbra. Tror att det beror på den noggranna beskrivningen. Har ett underbart nytt bak år

  47. Kristina Nilsson skriver:

    Den bästa mjuka pepparkakan jag har gjort enlig mina närmaste och jag själv. I dag har jag gjort en till
    efter mycket tjat

    Tack för en jätte god kaka.
    Kristina

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra!

  48. Nissen i vest skriver:

    Hei fra Norge! Er det vanlig å servere vaniljeis til denne? Eller glasur (frosting) med kremost og melis/florsukker?

    1. jultomten skriver:

      Hej från Sverige! Det är inte så vanligt med vaniljglass till men däremot glasyr. Annars kan du prova med lingongrädde! Vispa grädde och blanda i lite rårörda lingon eller lingonsylt.

  49. Julia skriver:

    Hej, ska prova att baka denna idag, fm 23:e, och ätas imorgon. Håller den sig saftig eller bör jag baka den samma dag som den ska ätas?

    1. jultomten skriver:

      Den är nog allra bäst samma dag men håller sig ganska bra!

  50. Marita skriver:

    Jösses Amalia vilken saftig god kaka det blev, den godaste ever
    Den gick åt i ett nafs så det blir till att baka en ny
    Jag gjorde enligt receptet och den var klar efter 38 minuter i varmluft.
    Tack för ett fantastiskt bra recept

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra!

  51. Eva Wernersson skriver:

    hade bara pepparkaks kryddor hemma…så det blev en påse (7 tsk) blev så gott

  52. Malin skriver:

    Hej. Jag undrar om det går bra att använda färdig lingonsylt? Är det 1 dl som gäller då oxå?

    1. jultomten skriver:

      Ja, det går bra med 1 dl vanlig lingonsylt!

  53. Gun Tottie skriver:

    Hej! Vilken underbar pepparkaka!

    Går den bra att frysa?
    Med varma hälsningar Gun

    1. jultomten skriver:

      Absolut, den går bra att frysa!

  54. Rasmus skriver:

    Jättegod, vilket bra recept!

  55. Marlene skriver:

    Alla kryddorna sansas till en himmelsk enhet accompanjerade av den syrliga lingonsylten. Florsockret tillsammans med lite mjöl är hädanefter mitt bästa sätt att smörja formen. En godare julkula får man leta länge efter, men jag tror inte man hittar någon
    Marlene

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Ja, det är verkligen en julhöjdare!

  56. Helena skriver:

    Hej! Ska man alltså frysa sylten först?

    1. jultomten skriver:

      Nej, sylten behöver inte frysas innan! Lycka till!

  57. Ida skriver:

    Hej!
    Jag tänkte göra små mini mjuka pepparkakor i individuella formar (typ muffinsize). Hur länge bör dom vara i ugnen då så dom inte blir torra? Ngn som testat?

  58. Anna Lynx skriver:

    Jag hade ingen gräddfil, tog färskost istället å hade egengjord Lingonsylt. Herregud, godaste kaka jag gjort! Tack

    1. jultomten skriver:

      Underbart!

    2. Stina skriver:

      Hej, färskost … lika mycket? Måste prova !

  59. Josefine skriver:

    Wow vilket kanonbra recept! Riktigt mjuk och saftig pepparkaka och trevligt med lingon i. Extra gott att ”bröa” formen med florsocker. Kommer göra fler gånger, definitivt!

    1. jultomten skriver:

      Kul att du också gillar det!

  60. Marianne skriver:

    Jättebra recept. 40 min 175 grader i min varmluftsugn var perfekt.

  61. Björn skriver:

    Hej, ser att det är fler än jag som behövde ca 10 min längre tid i ugnen. Misstänkte att 30-35 min var för kort så provade med sticka. Vid 45 min i 185° blev den bra.

  62. Pernilla skriver:

    Supergod, aldrig använt Florsocker tidigare till att ”bröa” formen med tidigare, men vad gott det var!
    Nu har jag den i ugnen igen, den ska ätas i morgon på Julafton!.
    God Jul 🙂

  63. Eva skriver:

    En jättegod pepparkaka.Hade kakan 10 min. längre i ugnen. Lätt att göra, kommer att göra den fler gånger

  64. Emma skriver:

    Hej,

    Undrar bara om det stämmer att kakan bara ska upp till 98 grader? Testade med termometen efter 25 minuter och då visade den 170 grader, men när jag testade med stickan var den helt kladdig så fick sätta in den igen.

    Annars superbra recept, tack för det!

    1. jultomten skriver:

      Hej Emma! Kul att du gillar receptet! Ja, kolla så att din termometer inte visar Farenheit möjligen? Ofta ska det vara ca 98 grader på den här typen av kakor och bröd.

  65. Eva skriver:

    Min kaka behövde 10 minuter till i ugnen. Annars ett härligt gott recept.

  66. Lina skriver:

    Ett bra grundrecept men upplevde kakan som lite smaklös. Dubblade kryddningen och ökade även på kanelen gånger tre. Blev kanon god andra gången! Så julig!

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Tänk på att den smakar mer när den har svalnat också.

  67. Alexandra skriver:

    Gjorde denna med glutenfri mjölmix, annars följde jag receptet till punkt och pricka.
    Kakan ramlade isär och det blev i särklass det sämsta jag någonsin bakat. Bara att slänga.
    Rekommenderas ej för glutenintoleranta.

    1. jultomten skriver:

      Jaha, vad synd! Då verkar den inte fungera att baka med glutenfri mjölmix…någon annan kanske har erfarenhet av hur man ska göra för att lyckas med glutenfri?

    2. Caroline skriver:

      Hej
      Jag hade tänkt att prova https://www.arla.se/recept/glutenfri-sockerkaka/ och bara sätta till pepparkaks kryddor och lite lingon. Bli spännande och se om det funkar. 🙂

      Tack för en härlig julig blogg.
      God jul!

    3. Nathalie skriver:

      Synd att det inte funkade för dig. Problemet med glutenfritt är att det gör som det vill, man kan göra samma recept två gånger på rad med helt olika resultat. Min kaka tycker jag blev god. Använde 1,5 dl Lailas gula glutenfria mjölmix och 1,5 dl av sempers finmix.

  68. Saga Edlund skriver:

    Ska det inte vara bakpulver eller bikarbonat i den?

    1. jultomten skriver:

      Jo, 2 tsk, står i receptet.

  69. Marianne Herrmann skriver:

    Supergod och relativ lätt att baka.Min man var begeistrad och det blev vår goda 1:adventskaka i dessa svåra och tragiska pandemitider!

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Vi älskar också denna pepparkaka!

  70. Helena skriver:

    Om man inte har varmluftsugn, vilken temperatur ska man då ha om man använder över och undervärme

    1. jultomten skriver:

      Då ska det funka med ca 180-190˚C. Hoppas att baket blir lyckat!

  71. Agneta skriver:

    Ska det verkligen vara 2 till 3 dl socker i lingonen? Kakan kommer då att innehålla 5 dl socker, är inte det m5cket till en kaka på 2 ägg? Eller har jag missförstått?

    1. jultomten skriver:

      Det ska vara 2 till 3 matskedar till lingonen! Nu är det uppdaterat, vi ber om ursäkt. Tack Agneta för att du uppmärksammade det!

  72. Camilla skriver:

    Mycket god julbaka. Testade att göra en idag. Bytte ut gräddfil mot yoghurt och tog lite mindre socker. Saftig och god och mycket julsmak. Jättebra recept

  73. Annie Gullarve skriver:

    Hej! Bytte ut gräddfilen mot 1 dl creme fraiche och 0.5 dl grädde eftersom jag inte hade gräddfil så den blev supersaftig. Tog också råkade teskedar kryddor som utmaning. Det blev väldigt mycket jul i den här kakan med fint grundrecept.

    1. jultomten skriver:

      Låter som en bra idé att prova med creme fraiche i stället för gräddfil! Kul att den blev smaskig och saftig!

  74. Margurite Björk skriver:

    Sååå god! Bytte dock ut gräddfilen mot grädde då jag inte hade någon gräddfil hemma! Men blev Såå god. Bra avvägt med kryddorna . Super. ❤️❤️❤️

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet