Mandelmusslor
Mandelmusslor är ett måste till jul! Många tycker att bästa varianten serveras med hjortron och lättvispad grädde. Annars kan man även använda t.ex. rårörda hallon. Vi har testat olika varianter och försöker här skapa det bästa receptet på mandelmusslor. Det gäller att få till den rätta balansen mellan sprödhet och hållfasthet. Om du använder ljust dinkelmjöl så kan du byta ut mer av vetemjölet mot dinkel om du vill.
Ingredienser
- 110 g smör (rumsvarmt)
- 130 g vetemjöl (eller dinkelmjöl)
- 80 g mandelmjöl
- 70 g socker (eller råsocker, finkornigt)
- 2-3 st bittermandlar
- 0,5 tsk (3 g) salt
- 1 st äggvita
- smör till formarna
- Ca 3 dl vispgrädde (till servering)
- hjortronsylt/hjortronmylta
- hackad rostad mandel att garnera med (frivilligt)
Gör så här
-
1
Blanda samman allt och forma till en deg. Degen är klar när du kan forma en boll och trycka ihop utan att det bildas större sprickor. Låt degen vila övertäckt i kylen i minst 1 timme.
-
2
Pensla formarna med smält smör.
-
3
Klä formarna med degen och nagga lite i botten med en gaffel. Ställ i frysen i minst 30 minuter så att formarna stelnar.
-
4
Grädda i 8-11 minuter i 180 grader varmluft.
-
5
Låt mandelmusslorna svalna något och stjälp sedan upp dem genom att knacka försiktigt med en sked på formen.
-
6
Lägg i ca 1-2 msk hjortronsylt i varje mandelmussla och toppa med lättvispad grädde. Garnera med hackad rostad mandel om så önskas.
Intressant. Kommer att prova.