Kokostoppar med saffran
Fantastiskt goda kokostoppar med smak av saffran och apelsin! Välj om du vill doppa dem i ljus eller mörk choklad. Tänk på att gräddningstiden i ugnen beror på hur stora toppar du gör.
Ingredienser
- 60 g smör
- 0,5 g saffran
- 2 st ägg
- 0,75-1 dl socker
- 200 g riven kokos
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 1 st apelsin (rivet skal och 2-3 msk saft)
- 150-200 g mörk eller ljus choklad
- Ev. 1 msk Cointreau
Gör så här
-
1
Smält smöret och tillsätt saffran (mortla ev. saffran med 0,5 tsk socker innan). Låt svalna lite.
-
2
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, riven kokos och apelsinskal samt apelsinsaft i en bunke. Rör ner smör- och saffransblandningen. Låt smeten svälla i 20-30 minuter.
-
3
Forma till toppar med händerna och placera på bakplåtspapper.
-
4
Grädda mitt i ugnen på 165-175˚C i ca 12-16 minuter beroende på storlek. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
-
5
Smält chokladen försiktigt på låg värme i tjockbottnad kastrull alternativt i varmt vattenbad. Låt chokladen svalna något så att den tjocknar lite. Doppa kokostopparna och låt svalna. Doppa igen om du vill ha ett tjockare lager med choklad.
Gör precis enligt receptet så blir topparna perfekta!
Går inte att forma till toppar. De faller isär trots mer smör än 60 gr och lite maizena på. Fått svälla i 30 minuter. Inget fikabröd blev det.
Och du hade ägg i också?
Om de blir lite smuliga dvs inte håller ihop riktigt – vad har jag haft för lite eller mycket av?
Kanske väldigt torr kokos samt att det inte fått svälla tillräckligt länge. Ev. kan det behövas lite extra smör och/eller apelsinsaft då.
De rörs ner sist och sedan låt smeten smälla.
Nu har jag läst receptet om och om igen. När kommer det smälta smöret och saffranet in i kakan??
Smör- och saffransblandningen ska ner i steg två, nu har vi lagt till det. Tack för att du uppmärksammade det!