Kantarellpaj med grönkål och saffran
En härlig kantarell- och grönkålspaj med doft av saffran passar utmärkt på julbordet! Kan med fördel göras i en form med löstagbar kant. (Pajen kan även göras glutenfri genom att följande ingredienser till pajskalet mixas: 3 dl mandelmjöl, 1 msk fiberhusk, 1/2-0,75 dl sesamfrö, 40-50 g smör, 1 ägg.)
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl (eller dinkelmjöl)
- 125 g smör (kallt)
- 2-3 msk iskallt vatten
- ca 200 g förvällda kantareller (alt. ca 400 g färska)
- 100 g färsk grönkål (gärna ekologisk)
- 3 st ägg
- 3 dl vispgrädde (eller hälften mjölk)
- 150 g Västerbottensost
- 0,5 g saffran
- 0,25-0,5 tsk salt
- 1-2 krm svartpeppar
Gör så här
-
1
Blanda ihop mjöl och kallt smör. Detta kan med fördel göras i en mixer. Tillsätt iskallt vatten och forma till en deg för hand. Det gäller att bearbeta degen så lite som möjligt. Låt vila 30 minuter i kylen.
-
2
Klä en pajform på ca 24 cm med degen. Du kan antingen trycka ut pajdegen eller kavla och lägga i formen. Tryck några hål med en gaffel i degen.
-
3
Förgrädda pajdegen i 225 grader (över- och undervärme) i 10 minuter.
-
4
Stek kantarellerna i smöret i ca 8-10 minuter. (Alternativt förväll först och tillsätt sedan smör om du använder färska kantareller). Spara gärna några kantareller till garnering.
-
5
Stek grönkålen i smör i några minuter så att den minskar i storlek men inte mjuknar helt.
-
6
Smält lite smör och tillsätt saffran och rör ut så det löser sig.
-
7
Blanda ägg och grädde i en skål. Häll i grönkål, kantareller, Västerbottensost samt salt och peppar.
-
8
Häll blandningen i formen och grädda mitt i ugnen på 225 grader (över- och undervärme) i ca 25-30 minuter. Garnera med några kantareller och grönkål.