Julvört
En härlig julvört med julens kryddor och både julmust och porter.
Portioner/mängd: 2 bröd
Ingredienser
- 50 gram jäst
- 50 gram Norrmejerier Smör
- 2 deciliter julmust
- 2 deciliter mörk porter
- 2 deciliter Crème Fraiche
- 1 deciliter mörk sirap
- 2 teskedar salt
- 2 teskedar ingefära (mald)
- 2 matskedar pomeransskal (malda)
- 1 kryddmått nejlikor (malda)
- 1 deciliter russin
- 2 liter rågsikt (+ extra till utbakningen)
- kaffe (till pensling, ger mörkare yta och god smak)
Gör så här
-
1
Smula jästen i en bunke.
-
2
Smält smöret och häll i julmust och porter. Låt det bli 37°.
-
3
Rör ut jästen i lite av degspadet.
-
4
Tillsätt resterande degspad, crème fraiche, sirap, salt, kryddor och russin.
-
5
Rör ner rågsikt, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg.
-
6
Låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
-
7
Sätt ugnen på 175°. Forma degen till 2 runda bröd och låt jäsa på plåt med bakplåtpapper i 30 minuter.
-
8
Pensla bröden med kaffe.
-
9
Grädda i nedersta delen av ugnen ca 40 minuter.
-
10
Låt svalna på galler.