Julmustkola
Tänk dig kola som smakar julmust! Knepet är att koka ner julmust för att få en mer koncentrerad smak på julmustkolan. Använd en termometer för att få rätt temperatur. Om kolan kokar för länge så blir den hård och om den kokar för kort tid så blir den för mjuk. Runt 125 grader Celcius brukar vara lagom. Lite vitvinsvinäger eller ättika bidrar till spänst och en aning smakbrytning.
Ingredienser
- 6 dl julmust
- 50 g smör
- 3 dl vispgrädde
- 2,75 dl socker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 tsk vitvinsvinäger (eller 0,5 tsk ättikssprit 12 %)
- 1 krm salt
Gör så här
-
1
Reducera (koka ner) julmusten tills 1 dl återstår.
-
2
Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
-
3
Koka smeten i en tjockbottnad kastrull eller sauteuse tills den är 124-126°C. Tänk på att temperaturen kan stiga ganska snabbt på slutet.
-
4
Häll i en bakplåtspappersklädd form som är ca 15×20 cm stor. Låt stelna i rumstemperatur och skär sen i bitar med kniv.
-
5
Förvara i rumstemperatur och slå in varje kola med fint papper eller placera med bakplåtspapper och lägg ett papper mellan varje lager.
Kan man göra den på enbart julmust med apelsinskal utan socker o ej tillsätt något sött?
Menar du julmust med apelsinsmak? Vi har inte provat att göra den på sockerfri julmust. Det behövs någon form av socker/sirap för att få till konsistensen.