Checklista för julbordet

Det lackar mot jul och vid det här laget kanske köttbullarna redan är rullade, julskinkan griljerad och sillen inlagd, men har du fått med allt du vill ha på julbordet eller behöver julmaten kompletteras? Kolla checklistan för att se om något fattas. Skriv gärna ut och ta med till affären. Recepten hittar du under julmat.

Fisk & Skaldjur

  • Inlagd Sill
  • Senapssill
  • Strömming
  • Sillsallad
  • Gubbröra
  • Ägg med räkor och majonnäs
  • Ägg med stenbitsrom/löjrom
  • Gravad lax
  • Varmrökt lax
  • Kallrökt lax
  • Laxpaté
  • Inkokt lax
  • Strömmingslåda
  • Räkor
  • Skaldjurspaté

Kallskuret

  • Julskinka
  • Rullsylta
  • Grisfötter
  • Pressylta
  • Kalvsylta
  • Rökt renstek
  • Älgkorv
  • Leverpastej
  • Paté

Varma julrätter

  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Julkorv
  • Revbensspjäll
  • Kokt potatis
  • Janssons Frestelse
  • Omelett med stuvning
  • Rödkål
  • Grönkål
  • Brunkål
  • Dopp i grytan
  • Svampstuvning
  • Kroppkakor
  • Risgrynsgröt
  • Lutfisk med vitsås

Tillbehör

  • Majonnäs
  • Hovmästarsås
  • Senap
  • Stark senap
  • Söt/stark senap
  • Rödbetssallad
  • Hackad rödlök
  • Gräslök
  • Gräddfil
  • Rårörda lingon
  • Rårörda hallon
  • Körsbärssås
  • Hjortronmylta
  • Äppelmos
  • Ostar

Bröd

  • Kavring
  • Julvört
  • Knäckebröd

Julens efterrätter och gottebord

  • Ris a la Malta
  • Saffranspannkaka
  • Risgrynspudding
  • Ostkaka
  • Chokladmousse
  • Fruktkaka
  • Marsipan
  • Knäck
  • Kolor
  • Ischoklad
  • Pepparkakor
  • Lussekatter
  • Struvor
  • Mandelmusslor
  • Klenäter
  • Clementiner
  • Äpplen
  • Dadlar
  • Nötter
  • Torkade fikon

Julens drycker

  • Julmust
  • Julöl
  • Julsnaps
  • Mumma
  • Svagdricka
  • Glögg
  • Kaffe/Te

Något mer? Kommentera nedan.

120 Kommentarer

  1. Nicole skriver:

    Hällakakor/pickekakor på julbordet här i Norrland

  2. Klara skriver:

    potatis mos, med färsk potatis

    1. Rikard skriver:

      Fläskkött överlag är ju väldigt traditionsenligt i Sverige till julen eftersom man till julen unnade sig att slakta en gris och man åt ju allt från grisen. Faktiskt var det så att det enda man sparade och inte åt på julen var skinkan då den var bra att lagra. Möjligtvis torkade man lite korvar o bacon o lagrade också, men all typ av fläskkött är typiskt julen historiskt. Helstekt grishuvud är ju en klassiker, men används mest som dekoration. God Jul!!! 😍🎅🎄⛄️

  3. Niklas skriver:

    Rabarberkräm fram mot kvällen skall även finnas.

  4. Cecilia o Stina skriver:

    På våra julbord är klubbor och tryffelbollar med olika smaker ortoligt viktigt och gott. Stinas personliga favorit är lime och vit chokladtryffel och den klassiska tryffelbollen som bara smakar choklad, eventuellt med hasselnöts strössel på.
    Själv gör jag alltid klubbor med alla sorters chocklad, dessutom vitchoklad jag färgar till skojiga färger till barnbarnen. Sen brukar jag ha salta nötter, strössel eller krossad choklad på. Jättegott! säger barnbarnen varje år.
    Det godaste på julbordet enligt oss här uppe i Södermanland!

  5. Mikael skriver:

    Ål äter vi gärna i Skåne, inte allt för rälig men har blivit svårare att få tag på då den är utrotningshotad

  6. Lena Larsson skriver:

    Äggost har vi på Tjörn

    1. Sven svensson skriver:

      Är det tradition på Tjörn med äggost?
      Har du något recept att dela med dig?

      Juliga hälsningar Sven

    2. Ida skriver:

      Äggost är Bohusläns landskaprätt och absolut tillhör Tjörn Bohuslän. Men om listan skulle skrivas utifrån alla landsskap/läns mattraditioner tror jag listan skulle bli väldigt lång. Äggost i all ära men bra att ha en lista över det klassiska julbordet! 🙂
      /bohuslänning

  7. AJ Ericsson skriver:

    Tunnbröd! Självklart.
    Vad är det för skåningar som skrivit den här listan.

    Hos oss i norr är varken kavring eller vörtbröd aktuellt.
    Men utan tunnbröd, inget julbord.

  8. Kaisa skriver:

    Jag är uppvuxen med plommondesssert som julefterrätt. Man vispar grädde och blandar med plommonpuré och smaksätter med vaniljsocker – bra för magen efter all julmat 😉

    1. Benjamin skriver:

      Det var ett smart drag. Kör vi på 😉

  9. simon skriver:

    Big Mac… ett måste till julbordet!

  10. Ulla skriver:

    Glöm inte inlagda gurkor och rödbetor som tillbehör.

  11. Benganen skriver:

    På julbordet ska även grönkålssoppa finnas, med en ägghalva i

  12. Smålandsöstgöte skriver:

    Brunabönor, presenters här som en småländsk julrätt, men det är ju en typisk julrätt från Östergötland, inte Småland……

    1. Annica skriver:

      Bruna bönor har vi även i Värmland på julbordet 🙂

  13. Oskar skriver:

    I småland har vi kottar som vi steker i honung, kanel och granbarr.

  14. Mona skriver:

    Kåldolmar fanns alltid på mammas julbord så gott de är

  15. Camilla skriver:

    Kålrotslåda
    Morotslåda
    Leverlåda

    1. Kaisa skriver:

      Numera blir det bara kålrotslådan hemma hos oss, men den är ett absolut måste. Morotslådan fanns alltid när jag var liten.

  16. Cim skriver:

    Rökt älgtu ga och rökt älg hjärta

    1. 75:an skriver:

      Japp, kokt älgtunga och rökt älghjärta är det bästa kallskurna. Farmor min hade något som kallades för messeluring, tyvärr inget recept kvar på detta men det va en typ av grädde som smaka kola (messmör).

  17. daniel skriver:

    Kokt oxtunga ? Är det ingen mer än vi som har det på julbordet ? 😉

    1. mamma skriver:

      min vän har också oxtunga på deras julbord, fett gott??????

  18. Nina skriver:

    Kavelgris, ädeloströra till pepparkaka, älgköttbullar

  19. Elsa skriver:

    Dessertostar o olika sorters kex
    Hemgjort godis som kola o knäck

  20. Jonas skriver:

    Gustafskorv!

    1. Rikard skriver:

      Ja det är gott! Hästkött är underskattat!

  21. Eva skriver:

    Tuttul (Tunnbröd från Rättvik)

  22. Lars skriver:

    Rörost har blitt en liten favorit hos oss

  23. Jonas skriver:

    Vaktelägg och Grynkorv är ju ett måste på julbordet

  24. Karin skriver:

    Tack Tomten för en riktigt julig hemsida!

  25. Eva skriver:

    Kan ha missat men läste inte Janssons frestelse någonstans 😉

    1. jultomten skriver:

      Den finns under Varma rätter!

  26. Lena skriver:

    På julbordet hade vi som barn något som kallades sallat, med betoningen på andra a:et. salaaat. Den består av inlagda rödbetor, kokt potatis, kokta morötter och rödlök. Potatisen och morötterna ska vara skalade innan kokning och kokas al dente och hackas i cm-stora tärningar, likaså rödbetorna. rödlöken finhackad. proportionerna 20 rödbetor, 10 potatisar och 6 morötter och 1 stor rödlök. Lite salt strös i vid blandning, typ nån tesked, efter behag. Allt blandas och trycks ihop i en skål. Lite rödbetslag, 1-2 dl hälls ovanpå. Detta har blivit helt nödvändigt för mig, annars är det ingen jul.

    1. Esa skriver:

      I Finland kallar vi den här salladen för ”Rosolli”.
      Serveras även med en dressing gjord på vispad grädde som smaksätts med ättika, socker, salt och färgas med rödbets-spad.

    2. Bertil skriver:

      Underbart fin sida du har. 🙂 Något som jag brukar ha på julbordet är potatisgratäng. Brukar använda det istället för vanlig kokt potatis då jag tycker det blir lite lyxigare, och om man inte orkar laga egen så kan jag rekommendera Pekas färdiga potatisgratäng. 🙂 Något annat som jag kanske är unik om är att jag brukar ha kåldolmar, då får man färs och kål i samma rulle, men givetvis kör jag också med hemgjorda köttbullar också. 🙂 För övrigt så kör jag med det traditionella, jag försöker hålla mig till traditionerna! 🙂 Ha en underbart God Jul! <3

  27. Lisa skriver:

    Barleywater att dricka. Bästa tipset och gör så att man inte får så himla ont i magen=)

  28. Carina skriver:

    Hej. Vi äter alltid Hare till jul.

  29. Tommy Johansson skriver:

    Vilken jättebra sida, fick många bra förslag inför julbordet.

  30. Lennart i Kalmar skriver:

    Västerbottensostpaj, är ett måste.

  31. Daniel skriver:

    Saknar Ann-Idas fantastiska äggost!

  32. Skitarg Duva skriver:

    Saknar pastejtårtan, krustader med svampstuvning, hamburgerkött med pepparrotsvisp, plommonspäckad karré, mimosasallad, cognacsmedvurst, rökta korvar som Onsala korven, Gröna kulor, After Eight, Mozartkulor, skumtomtar och äppelmust.

  33. Mina från USA skriver:

    Mycket trevligt och hjälpsamt sida. Har inte varit hemma på många år. Kommer att återbesöka sidan med säkerhet.
    Tack och Godjul & Gott Nytt År till alla!

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! God jul från Sverige!

  34. Rune skriver:

    Rökt ål
    Brantevikssill
    Rökta korvar
    Diverse ostar, speciellt Stiltonost

  35. Carin skriver:

    Var är risgrynsgröten?

    1. jultomten skriver:

      Ja, herregud att den saknades! Nu är den tillagd, tack för tipset!

  36. Ann-Sofie skriver:

    Potatis ☺️

  37. Julmor skriver:

    Finsk tradition men syns allt oftare på svenskt julbord då det är sån gott,hemmagjord är bäst men går att hitta i butiker.
    Morotslåda
    Kålrotslåda
    Leverlåda
    God Jul!

  38. Dennis skriver:

    Hur kan man glömma bort glassen!?

  39. Andreas skriver:

    Rökt oxkött från Eldsberga..

  40. Magnus skriver:

    Tack alla goa människor för tipsen, de kommer väl till pass.
    God Jul och Gott Nytt år

  41. ingrid skriver:

    Ischoklad, ni glömde ischokladen

    1. jultomten skriver:

      Ja, den ska vi lägga till! Tack Ingrid!

  42. Anna skriver:

    Vi har alltid potcheese på vårt julbord. Jättegott på att bre på knäckebröd.

    Riven lagrad ost blandas med smör (men jag brukar numera istället ta Bregott för att få det lättare bredbart), kummin och en skvätt snaps tex Skåne eller Bröndum.
    Jag brukar göra en rejäl sats en tid före jul och lägga i en bytta med lock. För hållbarheten häller jag lite snaps över så att det täcker ytan.

  43. Lena skriver:

    Fårfiol är något jag ätit på restaurangernas julbord , mycket gott men ingenting som fanns på min barndoms julbord.

  44. Jeanette Svenningsson skriver:

    Vilken bra idé!
    Tack & God Jul <3

  45. Christet skriver:

    Kalv sylta står två gånger

    1. jultomten skriver:

      Tack för att du meddelar, nu är det fixat! God jul.

  46. Kristina Hulenvik skriver:

    Rödbetssalladtzatziki är otroligt gott! Här kommer ett recept till er som har tröttnat på vanlig rödbetssallad
    100 g inlagda rödbetor
    1 liten rödlök
    100 g fetaost
    2 dl yoghurt

    1. jultomten skriver:

      Låter spännande! Ska det vara just inlagda rödbetor eller går det bra med förkokta tror du?

    2. niklas skriver:

      Och vart är vitlöken ?

      niklas

  47. Emma Västerbotten skriver:

    För mig så är bordet vid jul alltid dukat med hembakat tunnbröd, Janssons, mesefil och ugnsomelett med stuvning samt ägghalvor med svart caviar, varmrökt lax, köttbullar av älg och rökt renhjärta. Och en massa annat gott,men just de sakerna är ett måste. Sen testar vi alltid någon ny sak, i år blir det gravade morötter.

    1. Maria Mattsson skriver:

      Mesefil (messmör i vispad grädde) att bre på tunnbrödet är något som funnits i hela mitt liv på julbordet. Min pappas sida kommer från Vilhelmina så det är nog därifrån det hängt med. Löjligt gott i alla fall!

    2. Thinka skriver:

      Håller med. Inget julbord utan TUNNBRÖD, gärna med rökt röding på.
      För oss är det det viktigaste brödet på julbordet!!!

    3. Titti skriver:

      Alltså mesefil måste jag testa, jag älskar ju messmör.

  48. Charlotte skriver:

    Lax-och räkcheesecake passar utmärkt på julbordet!

    1. Julfrid skriver:

      Vilken fin sida!
      Jätte bra bas med klassiska julbordsrätter! S
      Jag saknar dock bruna bönor till Revbenspjällen…
      I delar av Södermanland äter vi Kålsoppa till lunch på julafton

      God Jul

  49. Irene skriver:

    Julgröt med sirap måste ju julaftonsmorgonen börja med

    1. Maria skriver:

      Hos oss är långkål en den viktigaste rätten på julbordet.

  50. Fredrik skriver:

    Isterband

  51. Fredrik skriver:

    Mimosasallad har funnits på julbordet under hela min uppväxt.

  52. Tomten skriver:

    Det är redan noterat av er men får inte min nu mera stora dotter leverpastej på julbordet är det över innan det börjat.

  53. Suzana Monika skriver:

    vi har njoki brysselkål dalmatin eller istra bakalar jag gillar anka och purina kalkon svartare desto mjukare kött ej torrt kött rött apelsinmarinad pannacotta torkad frukt alltid bröd till maten nötter valnötter mandlar torkad frukt äpplen det hör julen till men vi fastar på fredagar för att det var JESUS VIA DOLOROSA tacksägeslemiddag sista middagen med de sina torsdagen före via dolorosa way of the cross man har i tankarna att p black friday hade judarna sin sabbat alla andra var på marknad bjöd på billiga slavar därför FASTAN !

  54. Anna skriver:

    Chokladaskar kan jag inte så någonstans. Jag är själv inte så förtjust i innehållet i dem men de ska ju stå framme. Aladdin, Paradis, After Eight osv. Och på julen får man ju ta från undre lagret.

    1. Julmor skriver:

      Ja, Alladin hör verkligen till 🙂

  55. Heléne skriver:

    Pressylta är tradition på vår familjs julbord. Sedan drygt 15 år har jag tagit över tillagningen och varje jul får syster samt mina två systerdöttrar en bit.

  56. Sofie skriver:

    Krustader med kantarellstuvning och riven parmesan. Västerbottenpaj.

  57. Mikael skriver:

    I skaraborg är även grynkorven en måste på julbordet.

  58. Camilla skriver:

    Bruna bönor, vita små stekta kroppkakor och hemmagjord julkorv är ett måste på mitt julbord. Tradition hemifrån Öland.

  59. Denny Wintermo skriver:

    Min fostermamma hade alltid legymsallad och brysselkål också, usch. Sen åt vi kokt torsk och äggsås vid kl två och julmat vid fem

  60. Katja skriver:

    Jag tycker det är viktigt att ha köttbullar på julbordet. VÄLDIGT! 🙂

    1. Jonas skriver:

      Det har du rätt i Julköttbullar är ett måste
      God jul

  61. Stéphanie skriver:

    Fantastik hemsida! Jag återkommer alltid till den år efter år 🙂

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! God fortsättning på året!

  62. Liane Larsson skriver:

    För mig är det allra viktigaste på julbordet, morotspuddingen, som tydligen är en variant på den finska morotslådan. Vi skär den dock i skivor som steks lite knapriga. Mums!

  63. Olof skriver:

    Hej, vill säga att ni har lyckats göra en väldigt bra lathund för det perfekta Julbordet, tack för det!

    1. jultomten skriver:

      Kul att du gillar den! Mycket härlig julmat blir det!

  64. Kristina skriver:

    Bruna bönor helst hemkokta är ett måste, från östergötland.

  65. Kajsa skriver:

    Saltköttet är efter skinkan det viktigaste på vårat julbord

  66. Johan Staaf skriver:

    Tycker det är aningens märkligt. Bara två sorters sill. Men tre sorters senap och Kroppkakor.

  67. Evelina skriver:

    I Halland äter vi Halländsk grönkål och det är sä jä**a gott till precis allt på julbordet. Googla recept och prova, ni kommer inte ångra er.

    1. Niclas skriver:

      Hej Evelina, min frus mormor var från Oskarström och gjorde magisk grönkål till jul, tyvärr vet vi inte riktigt hur 🙁 ! Har du ett recept att rekommendera? Tack på förhand och God Jul från Lund!

    2. Maria skriver:

      Niclas, detta receptet är bra och blir en god grönkål/långkål om du inte redan fått tips
      God Jul från Blekinge https://www.kokaihop.se/recept/hallandsk-langkal

  68. Rolf Trohne skriver:

    Majonnäs

  69. Alexandra skriver:

    Uppvuxen i Jämtland där har vi alltid mjukt tunnbröd på julbordet. Ända mjuka brödet jag är van man har på jul.
    Men bor i Småland nu sambon måste ha brunabönor.

    1. Maria skriver:

      Bruna bönor?! Usch, passar inte alls på ett julbord!

    2. Kristina skriver:

      Maria! Trodde detta handlade om vad man kan ha och/eller vanligtvis har på ett julbord. Det står alla fritt att kombinera. Spännande med inslag från olika landskap. En bra utgångslista.

    3. Bella som är 12 år skriver:

      JAG TYCKER ATT MAN FÅR HA VAD MAN VILL PÅ ETT JULBORD!!!!!!!!!!

    4. Peter skriver:

      ”Ända” vill jag absolut inte ha på mitt julbord…..! 😉

    5. Rebecca skriver:

      Jo, ”ända” är riktigt gott på julbordet. Vi börjar alltid skiva upp vår grisaröv kvällen före jul 😉

  70. Norrlänning skriver:

    Lammstek, sås
    Älgstek, sås

    Vi har alltid haft någon stek på julbordet.

  71. Natalie skriver:

    Brysselkål!

  72. Laila skriver:

    Sallad med grönkål, isbergssallad, apelsin ev hackade valnötter

  73. Meta skriver:

    Sen min man kom in i släkten, han har anor från Småland, vill jag äta bruna bönor tillsammans med doppet.
    Tror inte det finns med på listan!

  74. Nathalie skriver:

    Ni glömde lussekatter!!!

    1. jultomten skriver:

      Tack för tipset!

    2. pär skriver:

      lssekatter fins med

  75. Eva skriver:

    Sillsallad, saltgurka, dill, citron

    1. jultomten skriver:

      Tack för tips! Sillsallad finns redan med dock. Saltgurka, dill och citron är kanske inte typiskt för julbordet men kan vara bra att ha.

    2. Kräsen vegetarian skriver:

      Jag är kräsen ocg vegetarian sedan 15 år. I början åt jag typ bara potatis för den enda vegoprodukten som såldes var sojakorv. Men numera hittar man gott om alternativ i vanliga matbutiker vilket är toppen!

      Mina bästa vegotips är;
      – Hälsans kök sojabullar
      – Coop tofy senaps”sill”
      – Astrid och apotnas rökt l*x
      – Quorn ”julskinka” (helgbit tror jag den heter? Så bara griljerar man den som vanlig grisskinka)
      – krustader med kantarellstuvning och parmesanost
      – västerbottensost

      Mannkan även göra mycket egen vego julmat, ”sill” på aubergine tror jag, jansons frestelse fast vego med alspånarökt tofu? Osv. Finns mängder.

      Hoppas det var till hjälp för någon.

      God jul!

  76. ella skriver:

    Skit bra! håller på med research om julbordet o det här hjälpte mig absolut. Det jag saknar är olika ostar.

    1. Julmor skriver:

      Ja, vi brukar ha en mild julost och ibland västerbotten eller prästost, mumsigt med vörtbröd.

  77. Lena Nilsson skriver:

    I skåne har vi olika ål på julbordet. Rökt och luad ål.

    1. Brilla skriver:

      Ål är väl rödmärkt även i Skåne?

    2. Thorbjörn Selling skriver:

      Ål är INTE ok att äta längre! Big no-no!

    3. Linn skriver:

      Till er som vill äta ett alternativ till ålen så rekommenderar jag varmrökta laxfenor! (Finns bla på city gross)
      Så nära man kan komma ål pga att det är den lite fetare delen på laxen. Mer kött än man tror på fenorna 🙂

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer jul

Tomtebrevet

Julbak, julgodis och julens drycker

Julbaket, julgodiset och juldrycken ska vi inte heller glömma. Julförberedelserna brukar börja med julbak och tillverkning av julgodis, som dessutom är en uppskattad julklapp. Juldryckerna passar inte bara i jul utan hela hösten och vintern. Här finns noga utvalda recept och julens allra godaste smaker samlade.