Inlagd sill
Här får du ett klassisk recept på inlagd sill. I detta recept kan man välja att ta lite mindre socker, kanske 1,5 dl. Det ska inte påverka hållbarheten heller.
Portioner/mängd: 2 st ganska stora burkar
Tillagningstid: 20min
Ingredienser
- 2 st paket inläggningssill (420 gram styck)
- 1 st liten morot och/eller 10-20 cm purjolök
- 1 st liten rödlök
- 1 dl ättikssprit (12 %)
- 3 dl vatten
- 1,5-2 dl socker
- ca 15 st kryddpepparkorn
- 6-10 st hela nejlikor
- 2-3 st lagerblad
Gör så här
-
1
Skiva moroten och/eller purjolöken. Dela löken på mitten och skiva den.
-
2
Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i bitar.
-
3
Blanda vatten, ättikssprit, socker, kryddpeppar, nejlika, och lagerblad. Koka upp och låt sedan svalna till kylskåpskallt.
-
4
Varva sillen med rödlök, morot och/eller purjolök och häll på lagen. Låt sillen stå och dra i 1-2 dygn.
Det här receptet blir alldeles för blaskigt. En mycket godare sillag är 2dl ättika 12%, 3dl vatten och 4dl socker.
Jag lägger ofta ned några vitpepparkorn och lite senapsfrön för att förstärka smaken med lite mera ättika. Julaftonen är räddad med sill, skinka, vörtlimpa ,en klar och en kall öl. Sedan blir det av tradition sedan över femtio år en sittstund vid tretiden framför TV:n med Kalle Anka och hans vänner. God Jul!
Hej
Är det inte väldigt mycket socker i detta recept?
Med vänlig hälsning,
Johan
Hej! Du har rätt, jag tror att det egentligen ska vara 2 dl och det är nu uppdaterat!
Som Farmors sill 🙂
Underbart god inlagd sill! Påminnelse om barndomen o mormors jular!
Good