Gin Fizz (med mandarin och enbär)
Här är en underbar fräsch och sötsyrlig drink som passar utmärkt i vintertider. Enbär har använts till smaksättning i Norden sedan urminnes tider. Äggvita i drinken bidrar till det underbara skummet som kännetecknar en Gin Fizz. Det går lika bra med clementin eller satsumas. Förklaring på skillnaden melllan de olika citrusfrukterna hittar du här: https://www.ica.se/artikel/skillnad-clementin-mandarin-satsumas/
Förbered enbärssirap i förväg:
2-3 msk torkade enbär
1,2 dl socker
1,2 dl vatten
Ev. en nypa kardemumma
Mortla enbären grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull med resten av ingredienserna. Låt koka i minst 15-20 minuter tills det tjocknar. Låt svalna och tappa upp på liten flaska.
Ingredienser
- 6 cl gin
- 3 cl enbärssirap
- 4 cl juice från clementin eller mandarin
- 3 cl juice från citron
- 1 st äggvita (ekologisk)
- 6 cl mineralvatten (om man vill)
- is
- Mandarinklyfta, enbär eller zest att garnera med
Gör så här
-
1
Blanda gin, enbärssirap, citronjuice, mandarinjuice och äggvita i en cocktail-shaker utan is och skaka i ca 30 sekunder. Håll i locket ordentligt eftersom det blir lite tryck i shakern.
-
2
Tillsätt isbitar (gärna stora) och skaka med cirkulär rörelse i 1-2 minuter, men inte för våldsamt så att all is krossas. Sila upp i ett glas som rymmer minst ca 30 cl. Häll i bubbelvattnet i shakern för att fånga upp resten av skummet lite försiktigt och toppa drinken med detta.
Garnera med mandarinklyfta, enbär eller mandarinskal.