Eggnog (”mjölkpunsch”)
Detta kanske är den populäraste juldrinken av alla! Uteslut rommen om du vill ha en alkoholfri variant. Drinken är mycket populär i USA och Kanada under höst-, jul-, och vintersäsongen. En variant på drinken som heter Ponche Crema härstammar från Venezuela.
Ingredienser
- 6 st äggulor
- 1,2 dl socker
- 4,8 dl mjölk
- 2,4 dl grädde
- 5 st nejlikor
- 1 tsk riven muskotnöt
- 1-2 kryddmått kanel
- 1,5-2 tsk vaniljextrakt (flytande)
- 5-20 cl rom (beroende på önskad styrka)
- vispad grädde (till garnering)
- kanelstång (till garnering)
Gör så här
-
1
Vispa äggula och socker tills det är vitt och pösigt.
-
2
Värm mjölk (4,8 dl) och grädde (2,4 dl) med vaniljextrakt, nejlikor, muskotnöt och kanel till ca 75 grader Celcius.
-
3
Häll i lite i taget (matskedar) i äggblandningen för att temperera så att inte äggulan koagulerar.
-
4
Häll tillbaka i kastrullen och rör eller vispa och värm till max ca 75 grader Celcius.
-
5
Häll över i någon lämplig behållare och täck över med plast och kyl sedan ner i minst 1 timme.
-
6
Tillsätt sedan önskad mängd rom, rör om och häll upp i glas, alternativt servera utan alkohol. Toppa med grädde och garnera ev. med en kanelstång.
Precis gjort receptet som nu står på kylning. Tolkade som att 2.4dl grädde bara var till garnering eftersom det inte står med i instruktionerna att den ska blandas i nånstans. Men inser nu att grädde står med två gånger. Är det en miss i instruktionerna? Skulle 2.4dl grädde blandats tillsammans med mjölken? Hoppas det blir gott ändå isåfall..
Tack för att du uppmärksammade det! 2,4 dl grädde ska blandas med mjölken…och sedan har man ytterligare grädde till garneringen.Men du kan tillsätta grädden i efterhand. Vi har förtydligat i receptet nu.