Chokladkola med julnötter
Chokladkola med nötter är ett måste bland julgodiset.
Portioner/mängd: Ca 50 stycken
Ingredienser
- 3 deciliter vispgrädde
- 50 gram smör
- 3 deciliter strösocker
- 1,5 deciliter mörk sirap
- 0,5 deciliter kakao
- 1,5 matsked vaniljsocker
- 1 deciliter blandade nötter (t.ex. hasselnötter och valnötter)
Gör så här
-
1
Blanda alla ingredienser, utom nötterna, i en tjockbottnad kastrull och låt koka ca 25-45 minuter under omrörning. Låt koka till 125° eller gör kulprovet. Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.
-
2
Hacka nötterna grovt och blanda ner i kolasmeten.
-
3
Häll ut smeten i en liten form, ca 15×20 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna en kort stund och skär kolan i bitar. Slå ev in i smör- eller cellofan-papper.