Chokladkaka med rödbeta och apelsin

Chokladkaka med rödbeta och apelsin

En saftig och härlig chokladkaka med rödbeta och apelsin som passar utmärkt till jul.

Portioner/mängd: 1 kaka
Tillagningstid: 1h 0min

Ingredienser

  • 2 st (ca 125 g) rödbetor
  • 2 st ägg
  • 1,75 dl socker
  • 0,5-0,75 dl rapsolja (gärna ekologisk)
  • 1 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver (undvik ekologiskt då det jäser sämre)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 0,25 tsk salt
  • 2 st apelsiner
  • ca 50 g choklad (50-80 % kakao) (Kan uteslutas)
  • CHOKLADGLASYR
  • ca 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 msk pressad apelsinsaft

Gör så här

  • 1

    Skala rödbetorna. Riv grovt och krama sedan ur och låt rinna av i sil eller durkslag.

    Ingredienser till choklad- och rödbetskaka med apelsin

  • 2

    Blanda socker, kakao, vetemjöl och bakpulver i en bunke.

  • 3

    Vispa äggen och sockret fluffigt. Vispa ner oljan.

  • 4

    Vänd ner mjölblandningen i smeten, lite i taget.

  • 5

    Riv skal från apelsinerna och blanda ner. Spara gärna lite till garnering.

  • 6

    Tillsätt de rivna rödbetorna och blanda.

  • 7

    Hacka och blanda i chokladen.

    Smet till choklad- och rödbetskaka med apelsin

  • 8

    Häll i en smord och bröad form som är ca 20×10 cm eller rund form som på bilderna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter på 175 grader (över- och undervärme). Låt svalna minst 20 min i formen innan du stjälper upp den. Toppa med rivet apelsinskal och ev. apelsin- eller mandarinskivor som du sjudit i sockerlag.

    Recept på kanderade apelsinskivor
    1 apelsin eller mandarin
    1 dl strösocker
    1 dl vatten
    1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

    Koka upp socker, vatten och vaniljsocker i en låg och bred panna. Skiva apelsinen tunt och lägg ner skivorna, men ej över varandra. Sjud i ca 20-25 minuter. Vänd dem några gånger. Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna.

     

  • 9

    CHOKLADGLASYR

    Rör samman florsocker, kakao och apelsinsaften.

    Chokladkaka med rödbeta och apelsin och glasyr

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet