Chokladkaka med rödbeta och apelsin
En saftig och härlig chokladkaka med rödbeta och apelsin som passar utmärkt till jul.
Ingredienser
- 2 st (ca 125 g) rödbetor
- 2 st ägg
- 1,75 dl socker
- 0,5-0,75 dl rapsolja (gärna ekologisk)
- 1 dl kakao
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver (undvik ekologiskt då det jäser sämre)
- 1 tsk vaniljsocker
- ca 0,25 tsk salt
- 2 st apelsiner
- ca 50 g choklad (50-80 % kakao) (Kan uteslutas)
- CHOKLADGLASYR
- ca 1,5 dl florsocker
- 0,5 dl kakao
- 1 msk pressad apelsinsaft
Gör så här
-
1
Skala rödbetorna. Riv grovt och krama sedan ur och låt rinna av i sil eller durkslag.
-
2
Blanda socker, kakao, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
-
3
Vispa äggen och sockret fluffigt. Vispa ner oljan.
-
4
Vänd ner mjölblandningen i smeten, lite i taget.
-
5
Riv skal från apelsinerna och blanda ner. Spara gärna lite till garnering.
-
6
Tillsätt de rivna rödbetorna och blanda.
-
7
Hacka och blanda i chokladen.
-
8
Häll i en smord och bröad form som är ca 20×10 cm eller rund form som på bilderna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter på 175 grader (över- och undervärme). Låt svalna minst 20 min i formen innan du stjälper upp den. Toppa med rivet apelsinskal och ev. apelsin- eller mandarinskivor som du sjudit i sockerlag.
Recept på kanderade apelsinskivor
1 apelsin eller mandarin
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)Koka upp socker, vatten och vaniljsocker i en låg och bred panna. Skiva apelsinen tunt och lägg ner skivorna, men ej över varandra. Sjud i ca 20-25 minuter. Vänd dem några gånger. Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna.
-
9
CHOKLADGLASYR
Rör samman florsocker, kakao och apelsinsaften.