Bästa lussebullarna (lussekatter)
En förfinad variant av lussebullar, baserat på ett provbakat och framtaget recept av ICA:s provkök.
Ingredienser
- 2 paket (1 gram) Saffran
- 2 deciliter Socker
- 2 matskedar Rom (eller liknande sprit)
- 50 gram Jäst
- 175 gram Rumsvarmt smör
- 5 deciliter Rumsvarm mjölk (3 % fett)
- 0,5 tesked Salt
- 800 gram (ca 13-14 deciliter) Vetemjöl
- 1 deciliter Russin
- Ägg till pensling
Gör så här
-
1
Stöt saffran med 1 tesked socker i en mortel. Låt saffranet dra i rommen ca 30 minuter.
-
2
Skär smöret i tärningar.
-
3
Smula jäst och blanda med mjölk, smör och saffransblandningen i en bunke.
-
4
Häll i socker, salt och mjöl och knåda degen ca 20 minuter.
-
5
Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
-
6
Värm upp glöggen tills den sjuder, dra åt sidan och lägg i russinen. Låt dem dra minst 30 minuter och sila sedan av.
-
7
Mjöla en arbetsbänk lätt och knåda degen lätt. Baka ut ca 40 lussebullar och sätt i russinen.
-
8
Lätt bullarna på plåtar med bakpapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, över- undervärme.
-
9
Pensla lussebullarna med ägg uppvispat med 1-2 msk vatten och en liten nypa salt. Alternativt pensla efter gräddning!
-
10
Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Något sympatiskt recept. Ett mer detaljerat tillvägagångssätt hade varit att föredra.
Världens bästa saffransbulledeg. Den är såå härlig och såå god!
Kul att höra! Lycka till med julbakandet!