Baileys-Mousse

Baileys-Mousse

Vad kan passa bättre till jul och nyår än en fluffig Baileys-mousse med smak av choklad! Desserten kan med fördel förberedas dagen innan eller några timmar i förväg. Tänk på att gelatinblandningen ska vara rumstempererad innan du blandar i den. Vispa inte för länge när du har hällt i gelatin och Baileys.

Portioner/mängd: 4 större glas eller 6-8 mindre
Tillagningstid: 1h 15min

Ingredienser

  • 2 tsk gelatinpulver (eller 3 st. gelatinblad)
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 msk kokande vatten (6 msk om du kör gelatinblad)
  • 3 msk kakao
  • 7 msk socker
  • 3,6 dl (+ ca 1,5-2 dl till garnering) vispgrädde
  • 115 ml (1 dl + 1 msk) Baileys (eller annan liknande likör)
  • 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här

  • 1

    Lägg gärna skålen i kylen en stund så att den är kall när du ska vispa.

  • 2

    GELATINPULVER: Blanda gelatinet med det kalla vattnet (2 msk) och tillsätt 4 msk kokande vatten så att pulvret löser sig.

    GELATINBLAD: Lägg bladen i blöt i 5 minuter. Ta upp och lägg i en skål. Häll på 6 msk kokande vatten och rör om tills bladen lösts upp.

    OBS! Se till att gelatinblandningen är rumstempererad när du blandar i den i smeten.

  • 3

    Blanda socker och kakao i en skål. Häll i grädden och vispa på medelhastighet tills det tjocknat och går att forma styva toppar.

  • 4

    Blanda i vaniljextrakt och lite i taget av Baileys. Blanda sist i lite i taget av gelatinet (rumstempererat) under fortsatt vispning på lite högre hastighet. Blanda tills det tjocknat men blandningen är nu lite lösare och formar mjuka toppar. Lyft upp visparna och om topparna då faller ner direkt så har du mjuka toppar, alltså att topparna inte står rakt upp utan faller ner om du drar upp vispen. Vispa inte för länge eftersom blandningen då blir mer gummiaktig och inte lika fluffig.

  • 5

    Häll upp på glas och ställ i kylen i minst 1 timme.

  • 6

    Garnera med vispad grädde och ev. riven choklad eller kakao.

    Fluffig Baileys-Mousse i glas

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet