Mjuk pepparkaka med lingon (ultimata receptet)
Här är det ultimata receptet på mjuk lingonpepparkaka! Det gäller att hitta rätt proportioner av ingefära, kanel, kardemumma och nejlika. Smakerna kommer fram mer efter att kakan har svalnat. Tänk på att röra ner ingredienserna ganska försiktigt. Om smeten vispas blir kakan segare och inte lika luftig. Tänk också på att inte öppna ugnsluckan under åtminstone de första 20 minuterna.
Ingredienser
- 100 g smör (smält)
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 1,5 dl gräddfil (eller t.ex. fjällfil)
- 2,5 tsk kanel
- 1,5 tsk ingefära (mald)
- 1,5 tsk kardemumma (mald)
- 1 tsk nejlika (mald)
- 185 gram (3 dl) vetemjöl
- 2 tsk bakpulver (undvik ekologiskt då det jäser sämre)
- 1 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
- florsocker till garnering + formen
- vaniljsocker (till formen om man vill)
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175˚C varmluft (alternativt ca 190˚C över- och undervärme).
-
2
Rör ihop 1 dl frysta lingon med ca 2-3 msk socker och ställ åt sidan. Alternativt kan du tillsätta lingonen frysta till smeten på slutet för ett lite syrligare inslag.
-
3
Smörj och mjöla en bakform. Ett tips är att smälta smöret och pensla i formen. Blanda lite mjöl, florsocker och/eller vaniljsocker och häll i formen så att det täcker överallt. Banka ur överflödigt mjöl/florsocker.
-
4
Smält smöret och låt det svalna.
-
5
Blanda mjöl och bakpulver väl i en separat skål.
-
6
Vispa upp ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt gräddfil.
-
7
Rör (vispa ej) ner kryddorna, lingon (eller lingonsylt) och sikta ner mjöl- & bakpulverblandningen och vänd ner försiktigt i smeten. Tillsätt till sist smöret. Det gäller att försöka hålla smeten luftig.
-
8
Häll upp pepparkakssmeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna. Testa med sticka för att se att kakan är klar! Alternativt med termometer, vid 96-97˚C är kakan klar.
-
9
Ta ut och låt den mjuka pepparkakan svalna lite i formen. Då håller den ihop bättre när den stjälps upp. Servera och garnera gärna med några lingon och/eller en klick lingongrädde (grädde vispad med lite lingonsylt).
Så här ser den ut i andra formar:
What is dL? I understand celcius and metric measurements. I would like to try this recipe. Please help me.
Hi there! DL stands for deciliter. Good luck with the cake!
Har bakat denna 10 ggr ny, så god och enkel att göra!
Kakan blev luftig och fin. En mycket uppskattad kaka. Tog dock lite mera kryddor i och tog créme fraîche för det var det som fanns hemma och lingonsylt, endast en halv dl. Kommer att bakas flera gånger. Mums!
Underbar kaka! Bakat den 5 ggr och tröttnar aldrig.
Smarrig! Jag tog pepparkakskryddor, 7 tsk det blev perfekt @
Det lät rätt mycket med kryddor 🤔
Du kan dubbla kryddorna blir gott.Användhelst frysta lingon med lite socker.Då blir kakan suverän. Inger Gustafsson
Hur många personer beräknas den räcka till?
6-8 personer. Beror på hur stora bitar folk vill ha förstås.
Fint recept, men kryddmixen var helt fel. Men det passar kanske bra till barn som inte vill ha så mycket smak. Jag gillar att testa nya recept, men detta kommer jag inte göra igen.
Tack för din feedback! De flesta brukar tycka att den har mycket smak dock. Använd gärna mortlad kardemumma t.ex.
Tyckte det var jättebra recept och kakan blev mycket uppskattad på jobbet.
Supergod ! Använde ekologisk bakpulver jäste mycket fint.
Så god,och så perfekt att göra mellan lussekatterna.
Så himla god kaka!
Gjorde den i rund kakform utan hål i mitten. La en väl tilltagen hög med upptinade lingon uppe på kakan när den svalnat lite och pudrade florsocker över. Lingonen på toppen hade jag rört ihop med råsocker.
Hej,
Den ska bakas till 1:a advent.
Tror du man kan använda pepparkakskrydda istället för de kryddorna som finns i receptet?
Ja, det går bra men det är lite andra mått i pepparkakskryddan.
Låter fantastiskt gott! Har ni recept för att baka i långpanna?
Vi har inte provat detta recept i långpanna men om du anpassar måtten så ska det fungera fint!
Fantastiskt God Kaka 🍪 jag hade vanilj yoghurt och inlagda röda vinbär .Jätte god 😋 hade flytande smör/rapsolja ,funkade super bra det med .Kakan smälter i munnen ! Ilf när den var nybakad .
Denna mjuka pepparkaka är så saftig och god att det inte räcker att bara äta en bit…
Har gjort den flera gånger (använder alltid lingonsylt) och både mannen och barnen äter med glädje både en å två bitar
Supergod kaka att baka när som helst. Lika god dagen efter om det blir något över bakdagen. Första gången glömde jag smöret (som stod på kylning) trots det jättegod men nästa kaka innehållande alla ingredienser blev om möjligt ännu godare. Tips alltså, håller du igen på fett gör kakan exakt efter receptet minus smör.
Perfekt recept, kort och väl beskrivet. Lätt att följa❣️ Tack.
Har letat länge efter något som liknar mormors lingonpepparkaka.
Här är kakan som smakar precis rätt. Jättebra kryddblandning!
Tusen tack
Varför gräddfil eller yoghurt och inte filmjölk? Nåt med pH värdet?
Gräddfil innehåller lite mer fett i allmänhet men det ska fungera med filmjölk också. T.ex. fjällfil eller liknande borde bli bra.
Den godaste mjuk pepparkaka jag ätit
Den absolut godaste mjuka pepparkakan jag någonsin har bakat! Den här ska bjudas på vid julfikat. God jul!
Supergod!
Jag använde vanlig filmjölk och rårörda lingon.
Så gott var den.Tänker göra tills Jul o Nyår.
Väldigt god
Vilken härlig kaka.
Jag missade gräddfilen men tog grädde+fil = gräddfil
God Jul
Super läcker och lättgjord kaka. Hade ingen gräddfil, men tog lätt creme fraiche i stället. Gångade med 4 og bakade i långpanna till hela klassen. Både ungar och lärare älskade kakan. Mums!
Med beröm godkänd.
Hade ingen gräddfil el yoghurt så jag tog grädde som började surna, perfekt.
Så himla god!
Jag råkade glömma bort smöret lite så det blev brynt
Men blev jättebra! Tack och god jul!
Har någon provat med andra mjölsorter? Tänkte ta hälften mandelmjöl+ rismjöl och kokosmjöl eller vetemjöl. Kanske man ska ta lite mindre smör då?
Helt suveränt recept. Tog dock färdiga pepparkakskryddor, tog inte hela men ca: 5 teskedar krydda. Använde även mjölkfri gräddfil ( Planti). Så bra det blev.
So far so good! Ser mycket fin ut. Tog en stund med alla ingredienser och moment men är antagligen värt besväret
Så god och lättbakad. Hade ingen gräddfil eller youghurt men tog kesella istället.
Hej
Undrar om någon bakat denna med havreprodukter istället för mejeriprodukter?
Använde mjölkfritt smör och mjölkfri gräddfil(Planti). Verkar som det fungerade bra. Saftig och god.
Is there any way you can email me version in English? If not, please have a Merry Christmas.
Thank you,
Cheryl
Recipe in English as requested:
100 gram butter
2 eggs
2 deciliter sugar
1,5 deciliter sour cream (or buttermilk)
2,5 teaspoon cinnamon (ground)
1,5 teaspoon ginger (ground)
1,5 teaspoon cardammon (ground)
1 teaspoon cloves (ground)
180 gram (3 deciliter) wheat flour (all purpose?)
2 teaspoon baking powder
1 deciliter lingonberries (raw stirred with a 2-3 tablesppons of sugar) or lingonberry jam
Powder sugar for decoration
Vanilla sugar, flour or powder sugar for the mould
Fantastisk god kaka !En av de bästa jag bakat ! Fast jag tog vaniljyoughurt och röda vinbärs sylt ist för lingon . Sedan bytte jag ut halva mängden socker och tog rörsocker (jag tog vad jag hade hemma )Den blev helt klart Bäst! Fast jag bytade ut ingredienser .
Ingen jul utan denna pepparkaka
Lätt att baka hopas den blir godkänd av familjen
Fantastiskt god julkaka!!! Mina kollegor ville ha receptet direkt. Nu bakar jag två till 🙂
Kakan blev perfekt, kanon recept väldigt god.
Hej,
Kommer kakan fortsätta hålla sig fluffig om man gör muffins av smeten istället? Är lite orolig att de kommer sjunka ihop då mina muffins är gjorda i en mindre muffinsform. Jag vill ju inte att de ska bli kompakta…
Tack på förhand!
Vi har inte provat detta, men glöm inte att anpassa tiden osv. för muffins. I teorin borde det ju fungera bra!
Jag ska prova i helgen och så uppdaterar jag er alla hur det gick så ni vet 🙂
Sigrid, jag undrar hur det gick med muffinsen? Ska baka till jobbet och muffins känns smidigare på något sätt….
Det går jättebra att göra muffins.
Ser gott ut
åt upp halva smeten hi hi hi hi hi.
Hej! Vill baka denna, men har pepparkakskrydda hemma. Tror ni det funkar?
Hej Cornelia! Pepparkakskrydda brukar innehålla ungefär samma kryddor så det fungerar. Dock inte med samma proportioner.
Detta är verkligen den bästa mjuka pepparkakan! Så god!
Underbar Kaka ! Så god att jag bakade den nu i sommar Hade gjort vinbärssylt och det passade bra i kakan det med .
Alla vill ha en sån här supergod kaka. Har bakat 15 på beställning .
Wow, kul att höra!
Den godaste mjuka pepparkakan som jag har gjort!
Det var den mest underbara mjuka pepparkaka jag någonsin ätit. Jag åt något största biten själv, men var så himla god och trots att jag är blind så funkar ju receptet superbra. Tror att det beror på den noggranna beskrivningen. Har ett underbart nytt bak år
Den bästa mjuka pepparkakan jag har gjort enlig mina närmaste och jag själv. I dag har jag gjort en till
efter mycket tjat
Tack för en jätte god kaka.
Kristina
Kul att höra!
Hei fra Norge! Er det vanlig å servere vaniljeis til denne? Eller glasur (frosting) med kremost og melis/florsukker?
Hej från Sverige! Det är inte så vanligt med vaniljglass till men däremot glasyr. Annars kan du prova med lingongrädde! Vispa grädde och blanda i lite rårörda lingon eller lingonsylt.
Hej, ska prova att baka denna idag, fm 23:e, och ätas imorgon. Håller den sig saftig eller bör jag baka den samma dag som den ska ätas?
Den är nog allra bäst samma dag men håller sig ganska bra!
Jösses Amalia vilken saftig god kaka det blev, den godaste ever
Den gick åt i ett nafs så det blir till att baka en ny
Jag gjorde enligt receptet och den var klar efter 38 minuter i varmluft.
Tack för ett fantastiskt bra recept
Kul att höra!
hade bara pepparkaks kryddor hemma…så det blev en påse (7 tsk) blev så gott
Hej. Jag undrar om det går bra att använda färdig lingonsylt? Är det 1 dl som gäller då oxå?
Ja, det går bra med 1 dl vanlig lingonsylt!
Hej! Vilken underbar pepparkaka!
Går den bra att frysa?
Med varma hälsningar Gun
Absolut, den går bra att frysa!
Jättegod, vilket bra recept!
Alla kryddorna sansas till en himmelsk enhet accompanjerade av den syrliga lingonsylten. Florsockret tillsammans med lite mjöl är hädanefter mitt bästa sätt att smörja formen. En godare julkula får man leta länge efter, men jag tror inte man hittar någon
Marlene
Kul att höra! Ja, det är verkligen en julhöjdare!
Hej! Ska man alltså frysa sylten först?
Nej, sylten behöver inte frysas innan! Lycka till!
Hej!
Jag tänkte göra små mini mjuka pepparkakor i individuella formar (typ muffinsize). Hur länge bör dom vara i ugnen då så dom inte blir torra? Ngn som testat?
Jag hade ingen gräddfil, tog färskost istället å hade egengjord Lingonsylt. Herregud, godaste kaka jag gjort! Tack
Underbart!
Hej, färskost … lika mycket? Måste prova !
Wow vilket kanonbra recept! Riktigt mjuk och saftig pepparkaka och trevligt med lingon i. Extra gott att ”bröa” formen med florsocker. Kommer göra fler gånger, definitivt!
Kul att du också gillar det!
Jättebra recept. 40 min 175 grader i min varmluftsugn var perfekt.
Hej, ser att det är fler än jag som behövde ca 10 min längre tid i ugnen. Misstänkte att 30-35 min var för kort så provade med sticka. Vid 45 min i 185° blev den bra.
Supergod, aldrig använt Florsocker tidigare till att ”bröa” formen med tidigare, men vad gott det var!
Nu har jag den i ugnen igen, den ska ätas i morgon på Julafton!.
God Jul 🙂
En jättegod pepparkaka.Hade kakan 10 min. längre i ugnen. Lätt att göra, kommer att göra den fler gånger
Hej,
Undrar bara om det stämmer att kakan bara ska upp till 98 grader? Testade med termometen efter 25 minuter och då visade den 170 grader, men när jag testade med stickan var den helt kladdig så fick sätta in den igen.
Annars superbra recept, tack för det!
Hej Emma! Kul att du gillar receptet! Ja, kolla så att din termometer inte visar Farenheit möjligen? Ofta ska det vara ca 98 grader på den här typen av kakor och bröd.
Min kaka behövde 10 minuter till i ugnen. Annars ett härligt gott recept.
Ett bra grundrecept men upplevde kakan som lite smaklös. Dubblade kryddningen och ökade även på kanelen gånger tre. Blev kanon god andra gången! Så julig!
Kul att höra! Tänk på att den smakar mer när den har svalnat också.
Gjorde denna med glutenfri mjölmix, annars följde jag receptet till punkt och pricka.
Kakan ramlade isär och det blev i särklass det sämsta jag någonsin bakat. Bara att slänga.
Rekommenderas ej för glutenintoleranta.
Jaha, vad synd! Då verkar den inte fungera att baka med glutenfri mjölmix…någon annan kanske har erfarenhet av hur man ska göra för att lyckas med glutenfri?
Hej
Jag hade tänkt att prova https://www.arla.se/recept/glutenfri-sockerkaka/ och bara sätta till pepparkaks kryddor och lite lingon. Bli spännande och se om det funkar. 🙂
Tack för en härlig julig blogg.
God jul!
Synd att det inte funkade för dig. Problemet med glutenfritt är att det gör som det vill, man kan göra samma recept två gånger på rad med helt olika resultat. Min kaka tycker jag blev god. Använde 1,5 dl Lailas gula glutenfria mjölmix och 1,5 dl av sempers finmix.
Ska det inte vara bakpulver eller bikarbonat i den?
Jo, 2 tsk, står i receptet.
Supergod och relativ lätt att baka.Min man var begeistrad och det blev vår goda 1:adventskaka i dessa svåra och tragiska pandemitider!
Kul att höra! Vi älskar också denna pepparkaka!
Om man inte har varmluftsugn, vilken temperatur ska man då ha om man använder över och undervärme
Då ska det funka med ca 180-190˚C. Hoppas att baket blir lyckat!
Ska det verkligen vara 2 till 3 dl socker i lingonen? Kakan kommer då att innehålla 5 dl socker, är inte det m5cket till en kaka på 2 ägg? Eller har jag missförstått?
Det ska vara 2 till 3 matskedar till lingonen! Nu är det uppdaterat, vi ber om ursäkt. Tack Agneta för att du uppmärksammade det!
Mycket god julbaka. Testade att göra en idag. Bytte ut gräddfil mot yoghurt och tog lite mindre socker. Saftig och god och mycket julsmak. Jättebra recept
Hej! Bytte ut gräddfilen mot 1 dl creme fraiche och 0.5 dl grädde eftersom jag inte hade gräddfil så den blev supersaftig. Tog också råkade teskedar kryddor som utmaning. Det blev väldigt mycket jul i den här kakan med fint grundrecept.
Låter som en bra idé att prova med creme fraiche i stället för gräddfil! Kul att den blev smaskig och saftig!
Sååå god! Bytte dock ut gräddfilen mot grädde då jag inte hade någon gräddfil hemma! Men blev Såå god. Bra avvägt med kryddorna . Super. ❤️❤️❤️