Fruktbröd med pepparkakssmak
Ett fruktbröd med pepparkakssmak passar perfekt till både julmat och julfika.
Ingredienser
- 1/4 paket jäst
- 3 matsked honung
- 2 teskedar salt
- 8 deciliter vatten (fingervarmt)
- 5 deciliter grovt rågmjöl
- 4 deciliter grahamsmjöl
- 2 deciliter vetemjöl
- 1 matsked Santa Maria Pepparkakskryddor
- 2 teskedar vaniljsocker
- 10 st katrinplommon (i bitar)
- 10 st torkade aprikoser (i bitar)
- 1 deciliter russin
- 1,5 deciliter oskållad mandel och/eller valnötter
Gör så här
-
1
Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet samt övriga ingredienser. Blanda och låt fördegen stå framme i rumstemperatur över natten, väl täckt med en handduk.
-
2
Blanda ner mjöl och kryddor i fördegen. Degen blir klibbig. Blanda till sist i frukt, russin och mandel. Degen skall inte knådas utan läggas direkt i rymlig (2 liters) välsmord brödform.
-
3
Pressa ut degen ordentligt i formen med mjölade fingrar. Lägg över i en handduk och låt brödet jäsa i ca 1 timme, brödet skall ha höjt sig i formen.
-
4
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200 grader C i 1 timme. Ta ut brödet ut formen och grädda ytterligare 20 minuter utan formen. Linda in brödet i en handduk under tiden det svalnar.
-
5
Lägg sedan i en plastpåse och låt det mogna ett dygn innan det skärs i tunna skivor. Serveras med fördel till dessertostar.