Kantarellpaj med grönkål och saffran

Kantarellpaj med grönkål och saffran

En härlig kantarell- och grönkålspaj med doft av saffran passar utmärkt på julbordet! Kan med fördel göras i en form med löstagbar kant. (Pajen kan även göras glutenfri genom att följande ingredienser till pajskalet mixas: 3 dl mandelmjöl, 1 msk fiberhusk, 1/2-0,75 dl sesamfrö, 40-50 g smör, 1 ägg.)

Portioner/mängd: 1 paj
Förberedelsetid: 45min
Tillagningstid: 30min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl (eller dinkelmjöl)
  • 125 g smör (kallt)
  • 2-3 msk iskallt vatten
  • ca 200 g förvällda kantareller (alt. ca 400 g färska)
  • 100 g färsk grönkål (gärna ekologisk)
  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde (eller hälften mjölk)
  • 150 g Västerbottensost
  • 0,5 g saffran
  • 0,25-0,5 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Gör så här

  • 1

    Blanda ihop mjöl och kallt smör. Detta kan med fördel göras i en mixer. Tillsätt iskallt vatten och forma till en deg för hand. Det gäller att bearbeta degen så lite som möjligt. Låt vila 30 minuter i kylen.

     

  • 2

    Klä en pajform på ca 24 cm med degen. Du kan antingen trycka ut pajdegen eller kavla och lägga i formen. Tryck några hål med en gaffel i degen.

    Pajdeg i pajform

  • 3

    Förgrädda pajdegen i 225 grader (över- och undervärme) i 10 minuter.

  • 4

    Stek kantarellerna i smöret i ca 8-10 minuter. (Alternativt förväll först och tillsätt sedan smör om du använder färska kantareller). Spara gärna några kantareller till garnering.

  • 5

    Stek grönkålen i smör i några minuter så att den minskar i storlek men inte mjuknar helt.

    Grönkål steks

  • 6

    Smält lite smör och tillsätt saffran och rör ut så det löser sig.

  • 7

    Blanda ägg och grädde i en skål. Häll i grönkål, kantareller, Västerbottensost samt salt och peppar.

     

  • 8

    Häll blandningen i formen och grädda mitt i ugnen på 225 grader (över- och undervärme) i ca 25-30 minuter. Garnera med några kantareller och grönkål.

    Kantareller, grönkål och saffran blandas. Kantarell- och grönkålspaj med saffran

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet